Превенция на рака на гърдата

„Утре зависи от днес!“ – Информационна кампания за превенция на рака на гърдата

Месец октомври е Световният месец за борба с рака на гърдата. По този повод в последния ден на октомври дамите от Инър Уийл Клуб Стара Загора Берое, заедно с АГ-специалиста д-р Калина Пиперкова, раздадоха много розови бонбони и информационни брошури на жени с призив да се погрижат за себе си и да се прегледат. Информационните брошури бяха раздавани в Медицински център „Трета поликлиника“, Община Стара Загора и в кабинети на лични лекари, а д-р Пиперкова даде много полезни съвети на много дами в поликлиниката.

Жените трябва да обследват гърдите си сами чрез палпиране и ако установят нещо необичайно, да се обърнат към специалист хирург, който да прецени дали има повод за притеснение или не. Младите жени трябва на всеки 2 години да се подлагат на профилактичен преглед с ултразвук. Жените на възраст над 40 години трябва да си правят и мамографско изследване. И двете изследвания се покриват от Здравната каса и могат да бъдат направени само с направление от личен лекар. Така че тези, които пропускат профилактичния преглед, нямат място за оправдание“ – сподели д-р Пиперкова.

Основната цел на кампанията бе да насочи вниманието за това колко важен е ранния скрининг при рака на гърдата, и че жените не бива да пренебрегват профилактиката с цел ранна диагностика.

По време на кампанията дамите от Инър Уийл се срещнаха с много жени преживели тази коварна болест. Техните истории и борбата, която са водели още веднъж потвърдиха колко важни са профилактичните прегледи, защото те спасяват животи!

Участие в кампанията взе и д-р Диана Бушкалова, която е част от Инър Уийл Клуб Стара Загора Берое. Д-р Бушкалова се е ангажирала в това да повишава информираността сред дамите относно превенцията на рака на гърдата.

Специализирана дентална клиника Бушкалова също се ангажира с инициативата, за да повиши информираността на своите пациентки. Информационните брошури за превенция на рака на гърдата могат да бъдат намерени на рецепцията в клиниката.

„Знаем, че проблемът изисква гласност и осъзнаване от цялото общество. Не трябва да забравяме, че няма по-ценно нещо от здравето, затова всички жени трябва да добавят към своите приоритети и време за профилактика.“– сподели д-р Бушкалова.

Оценете ни

Leave a Reply