База за практическо обучение на специализанти по детска дентална медицина към Медицински университет – Пловдив

Ортодонтско лечение в нашата клиника

Ортодонтско лечение

Като основна част от денталната медицина, Ортодонтията се фокусира върху лечението на зъбни и челюстни деформации. Основната цел е постигане на оптимални функционални и естетични резултати. Общоприето е, че естетиката и функционалността са тясно свързани, тъй като когато зъбите са разположени правилно, натоварването върху тях по време на хранене се разпределя равномерно. В клиниката разполагаме със специално оборудван кабинет по Ортодонтия и специалист ортодонт, който с радост ще  се заеме и с най-заплетените случаи. На всеки пациент се прави индивидуален лечебен план, след обстоен преглед на зъбите и устната кухина.

Ползи от ортодонтското лечение

Чрез провеждане на ортодонтско лечение е възможно да се разрешат следните проблеми със зъбите:

Зъби с неправилно разположение, които причиняват физически дискомфорт и болка;

Струпани или ротирани зъби – при тях поддържането на устната хигиена е затруднено и затова е много важно този проблем да бъде решен;

Неправилна захапка;

Вродена цепнатина на устната и небцето;

Малоклузия – неправилно подравняване и разположение на срещуположните зъби.

Ортодонтски апарати

Според вида на деформацията и възрастта на пациента се използват различни видове апарати.

Фиксирана техника (Брекети)

Ортодонтско лечение - брекети

Най-често използваните апарати при ортодонтско лечение са брекетите. Благодарение на тях се коригира захапката, а зъбите се изправят и подравняват. Металните брекети са най-често използваните. Друг вид брекети са сапфирените брекети, които са прозрачни и имат по-добър естетичен вид.

Алайнери

Ортодонтско лечение - Алайнери

Алайнерите са алтернатива на брекетите и могат да се използват за лечение на много видове ортодонтски проблеми, като неправилно подравнени зъби, струпани и ротирани зъби, коригиране на разстоянието между зъбите и др. Те са много удобни за носене, могат да се свалят по време на хранене и за почистване. Алайнерите се изработват индивидуално за всеки пациент по дигитален отпечатък от зъбите като пациентът може предварително да види дигиталната подредба на зъбните му дъги.Това води до един предсказуем резултат.

Трейнъри

Трейнъри

Трейнърите са функционални подвижни апарати, които с няколко часа дневно носене и през нощта спомагат за премахване на вредните навици при децата като: неправилно преглъщане, дишане през уста, позициониране на езика между зъбите. Уникалната конструкция на трейнърите съдържа: Устни протектори – за правилно преглъщане и заздравяване на околоустните мускули; Ограничител на езика – подпомагащ правилното дишане през носа; Зъбни водачи – наподобяват ортодонтска дъга, тъй като са с малки канали по средата; Палче за езика – подпомага правилното разположение на езика; Устна дъга – стимулира развитието на предните зъби.

Ортодонтия при деца

Детето може да бъде заведено на първи ортодонтски преглед на 3 години, като на тази възраст основната задача на ортодонта е да подпомага формирането на правилна захапка чрез профилактика на вредни навици. Истинското ортодонтско лечение обаче започва при деца на възраст между 7 и 12 години. Този период е много подходящ и за лечение на миофункционални нарушения и зъбно челюстни деформации, които трудно се лекуват в по-късен етап.

Ортодонтия при възрастни

Никога не е късно да започнете ортодонтско лечение, но с годините желаният ефект става все по-бавен и по-труден за постигане. Обикновено ортодонтското лечение при възрастни се използва за:

Криви зъби;

Постигане на добри естетични резултати чрез премахване на празнини между зъбите;

Подреждане на зъбните дъги в двете челюсти;

При подготовка за протезиране.

Как протича ортодонтското лечение

Първоначален преглед и консултация

Първият етап от ортодонтското лечение е цялостен преглед от специалист ортодонт. Този преглед обикновено включва подробно обследване на зъбите и челюстта. За направата на модел на челюстите и захапката са необходими интраорални и екстраорални снимки на пациента. След това се правят рентгенови снимки – телерентгенография (ТРГ) и ортопантомография (ОПГ). Първата снимка (ТРГ) показва какво е разположението на горната и долната челюст. Втората снимка (ОПГ) показва на какво ниво са синусите, в какво положение е костта и съзъбието, всички зъби в устата (дори зародишите на зъби).

План за лечение

Включва изготвянето на ортодонтски анализ на базата на биометричният анализ на зъбните модели, фото снимките и телерентгенографският анализ. Планът за лечение е строго индивидуален за всеки пациент и трябва да включва точната диагноза на пациента, избор на най-подходящите ортодонтски апарати, които да се използват по време на лечението, прогнозна продължителност на лечението и индивидуална цена на лечението, която зависи от всички изброени фактори.

Aктивно лечение

Ортодонтското лечение се извършва с помощта на фиксирани системи (брекети) или подвижни апарати (алайнери, трейнери и др.). В повечето случаи ортодонтското лечение се извършва с помощта на брекети. Независимо от използваните средства, най-важното условие за качествено лечение е съдействието на пациента (или неговите родители, ако става дума за деца). Ако пациентът не носи брекетите или алайнерите според указанията, не ги почиства старателно, не поддържа перфектна устна хигиена и не посещава ортодонта по график, всички усилия на лекуващото лице за постигане на добър резултат могат да се окажат напразни.

Ретенционен етап

Много важна част от ортодонтското лечение е задръжката на постигнатия резултат.През този период пациентът спазва указанията на ортодонта, използва фиксиран или подвижен ретейнер и се явява редовно на контролни прегледи за проследяване стабилността на подредбата на зъбите.

Ортодонтско лечение – често задавани въпроси

Има ли болка по време на ортодонтско лечение?

Известен дискомфорт е нормален, когато се постави какъвто и да е тип ортодонтски апарат, но той ще изчезне бързо, когато свикнете с чуждия предмет в устата си. Ако този дискомфорт продължава дълго време или чувствате болка, трябва да се свържете с вашия ортодонт, за да коригира апарата. Ще има много корекции на ортодонтския апарат по време на лечението и при всяка корекция е нормално да се изпитва известен дискомфорт.

Колко време продължава ортодонтското лечение?

Отговорът на този въпрос различен за всеки отделен пациент. Продължителността на лечението зависи от това, колко тежки са проблемите със зъбите. При повечето пациенти лечението приключва в рамките на 1 до 2 години.

Колко ефективно е ортодонтското лечение?

Ортодонтското лечение е двупосочен процес, като успехът му зависи както от лекуващия ортодонт, така и от пациента. Много е важно да следвате всички предписания и да не пропускате планирани посещения при лекуващия ортодонт. Следователно ефективността на лечението зависи от професионализма на ортодонта и отговорното отношение на пациента (или неговите родители, ако е дете).

Колко често трябва да посещаваме ортодонт?

За фиксирани брекети обикновено се изискват корекции на 4-6 седмици. При алайнерите лечението е строго индивидуално, но и там се налагат корекции. Честотата на тези корекции зависи от използваното оборудване, спецификата на конкретния случай и преценката на лекуващия ортодонт.

Ще се увредят ли зъбите по време на ортодонтско лечение?

Самите ортодонтски апарати няма да увредят зъбите, ако се почистват редовно и се спазват всички предписания на лекуващия ортодонт. Пренебрегването на хигиената или честата употреба на сладкиши и газирани напитки може да доведе до първоначален кариесен процес. Устната хигиена трябва да бъде много по-добра по време на ортодонтско лечение, тъй като брекетите задържат повече храна, което води до повече плака и зъбен камък.

Какви могат да бъдат причините за рецидив?

Кооперативността на пациента по време на ортодонтското лечение и в периода на ретенция е от изключителна важност за постигане на стабилен резултат. Несправянето с вредни навици като проклиниране езика между зъбите, дишане през уста,бруксизъм могат да доведат до промяна в позицията на отделни зъби. От значение е проследяване пробива на мъдреците или навременното им отстраняване.

Запази час за преглед и консултация:

5/5 - (3 rating)