Какво представлява Пародонталната хирургия?

Пародонтална хирургия

Пародонталната хирургия е стоматологична процедура, която подобрява естетиката на усмивката и функцията на зъбите, увредени от заболяване на венците. До пародонтална хирургия се пристъпва, когато консервативните начини на лечение не могат да повлияят на възпалението на венците.

Необходимостта от пародонтална хирургия се констатира благодарение на професионалната рентгенова диагностика, с която Дентална клиника Бушкалова разполага. Така се диагностицира свличането на венеца и оголването на корените на зъбите. За съжаление възпалението на венците в напреднал стадий е необратимо. Добрата новина е, че посредством пародонтална хирургия този процес може да се контролира, а усмивката ви да бъде възстановена.

Трябва да се подхожда много отговорно, когато става въпрос за възпаление на венците, тъй като по-тежките форми на това заболяване могат да доведат до:

Отдръпване на венците;

Кървене на венците;

Болка във венците;

Разклатени зъби;

Загуба на зъби;

Загуба на костна маса;

Сърдечни заболявания, инсулт и др.

Пародонтална хирургия в Дентална клиника Бушкалова

Възможности на пародонталната хирургия

В нашата клиника прилагаме следните лечения, свързани с пародонтална хирургия:

Отстраняване на излишната венечна и костна тъкан;

Присадка на мека тъкан за намаляване отдръпването на венците и защита на зъбния корен от увреждане;

Костна присадка и тъканна присадка при поставяне на импланти или за реставрация на съществуващ зъб;

Присаждане на здрава тъкан около зъб с тежка рецесия на венците;

Операция за намаляване на венечните джобове – спира отделянето на зъбите от венците и почиства заразените корени.

Не позволявайте на думата „хирургия“ да ви плаши. Иновативните техники и модерните технологии, с които нашата клиника разполага, правят пародонталната хирургия ефективна и възможно най-безболезнена. Тук важно място заема лазерната обработка, благодарение на която пациентите изпитват минимален дискомфорт.

Кюретаж

Кюретажът е вид дентално лечение, което може да се осъществява през всеки един етап на пародонтита. Представлява изтъргване на зъбния камък, който е влязъл между корена на зъба и венеца. Кюретажа се прави на зъбите, обикновено под местна упойка и подпомага заздравяването на венците. Това от своя страна предотвратява оголването на зъбите, което след време може да доведе до разклащане и загуба на зъби.

Видове Кюретаж

Закрит Кюретаж

При закритият кюретаж зъбния камък се отстранява „на сляпо“. Зъбният камък се отстранява посредством кюрета, с която се работи между корена на зъба и венеца. Този метод е подходящ, когато става въпрос за плитки венечни джобове. При по-дълбоките джобове манипулациите стават доста по-сложни, а резултатите по-трудно предвидими.

Открит Кюретаж

Открит кюретаж

Откритият кюретаж включва отваряне на венеца, за да се открие дъното на пародонталния джоб. По този начин зъбният камък става видим и много по-лесно се отстранява с помощта на кюрета. Обикновено костната маса около зъба има вдлъбнатини и остри ръбове, причинени от възпалителния процес. Те се изпиляват и заглаждат с помощта на специална фреза, докато отново се получи гладка костна тъкан, а обеззаразяването се осъществява с високоенергиен лазер. Когато джобовете не са много дълбоки и все още зъбът не се клати се пристъпва към зашиване на венеца и с това процедурата приключва. При по-дълбоките джобове обаче е възможна загуба на голямо количество костна маса, в следствие на възпалителните процеси. В този случай за възстановяване на загубената кост се добавя костозаместител. Процедурата приключва със зашиване на венеца и поставяне на временна пародонтална връзка.

Можете да запазите час за преглед и професионално почистване на зъбите още сега.
Обадете се на: 0882 61 82 27 или 0886 12 89 89.

5/5 - (2 гласs)
bg_BGBulgarian