Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

Какво e Бондинг?

Бондингът е дентална процедура, която подобрява естетичния вид на зъбите, посредством композитни материали. Коригира дефекти по зъбите като пукнатини, дупки, неравности и др. Използва широко и в естетичната стоматология за корекция на формата и цвета на зъбите.

Приложение на Бондинга

Бондингът е изключително ефикасно средство за постигане на естетически красива усмивка. Обикновено той се прилага при:

Пукнатини и отчупени части от зъбите;

Камуфлажно обезцветяване на зъбите;

Запълване на дупки и пролуки между зъбите;

Прави зъбите да изглеждат по-дълги;

Променя формата и цвета на зъбите.

Има приложение и във възстановителната стоматология за:

Запълване на кухини;

Замяна на старите пломби с по-естетически издържана алтернатива;

Защитава корените на зъбите, оголени при проблеми с венците.

Как протича процедурата Бондинг в нашата клиника?

Дентална процедура Бондинг в Специализирана клиника Бушкалова

Изберете нюанс – дентален специалист ще ви покаже каталог с различни цветови нюанси на композитния материал. С негова помощ ще се спрете на този вариант, който най-много се доближава до естествения цвят на вашите зъби.

Подготовка на зъбите – повърхността на зъбите трябва съвсем леко да се обработи, за да бъде малко по-грапава и след това се нанася адхезивът (свързващият агент). Благодарение на него композитния материал ще залепне по-добре за зъбите.

Нанасяне на композитния материал – наподобява строителна шпакловка, нанася се, оформя се и се заглажда, докато се получи естетически желаната форма.

Втвърдяване на материала – това се постига посредством специална полимеризираща светлина, която „свързва“ (bonds – откъдето идва и името бондинг) композитния материал към повърхността на зъбите.

Полиране на зъбите – накрая се осъществяват финални корекции и зъбите се полират докато придобият естествен блясък.

Цялата процедура отнема средно от половин до един час на зъб.

Какво се случва после?

След края на бондинг процедурата оралната хигиена е от съществено значение, за да бъде усмивката блестяща, а зъбите здрави. Редовно мийте зъбите с подходяща четка и паста за зъби с флуор. Веднъж дневно почиствайте зъбите с конец. Редовните посещения при зъболекар за преглед и професионално почистване на зъбите (поне 2 пъти в годината) са задължителни, ако искате да имат безупречна орална хигиена.

Предимства на бондинга

Процедурата е минимално инвазивна – поставянето на фасети или коронки изисква значителна манипулация по зъбите, докато при тази процедура не се изисква отстраняване на емайла, а само леко награпяване на зъбната повърхност.

Рентабилност – една от най-евтините процедури в естетичната стоматология.

Висока ефективност – прилага се за много видове несъвършенства по усмивката, като пукнатини, отчупвания, запълване на разстояния между зъбите, обезцветяване и др.

Процедурата е бърза и удобна – за разлика от фасетите и коронките, които изискват много посещения при стоматолог, бондингът може да бъде завършен изцяло само с едно посещение в клиниката.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между бондинг и фасети?

Фасетите са изработени по поръчка елементи, които прилепват към външната повърхност на зъбите. За да се поставят обаче трябва да се премахне част от емайла на вашите естествени зъби. Бондингът от друга страна не изисква значително отстраняване на емайла. В резултат на това след време може да го смените с някаква друга естетична дентална процедура. Обикновено трайността на бондинга е около 10 години.

Болезнена процедура ли е бондинга?

Не е болезнен, защото манипулацията върху зъбите е минимална и изобщо не достига в близост до чувствителните нерви. В повечето случаи дори не е необходима анестезия. Все пак при някои хора има временна чувствителност на зъбите след бондинг. Общи болкоуспокояващи, дори такива които се изписват без рецепта, могат да облекчат този дискомфорт.

Има ли нужда от подготовка?

Преди да пристъпите към извършване на процедурата, трябва да обсъдите с вашия зъболекар, какви точно козметични и естетични цели имате. Трябва да се направи и обстоен преглед на зъбите и венците, както и панорамна рентгенова снимка. Ако имате кариес, заболяване на венците или някакви други орални здравословни проблеми, ще трябва първо да се заемете с тях.

Какви са недостатъците на бондинга?

Композитния материал е устойчив на петна, но не чак толкова, колкото например порцелановите фасети. Друг недостатък е, че не е толкова дълготраен, колкото фасетите или коронките.

Колко време е възстановяването след бондинг?

Няма никакво време за възстановяване. Може да започнете всички нормални дейности веднага щом напуснете кабинета на зъболекаря. За да предотвратите напукване на композитния материал трябва да избягвате вредни навици като дъвчене на твърди предмети, гризане на нокти и др.

Безопасен ли е бондинга?

Денталната процедура не крие никакви никакви рискове за вашето орално здраве. При наличие на здрави венци и зъби процедурата е напълно безопасна. Ако обаче имате кариес, заболяване на венците или някакъв друг орален здравословен проблем, трябва да го отстраните предварително.

Бондинг Стара Загора

Бондингът е проста и ефективна процедура, която може да върне естетиката и красотата на вашата усмивка. Усмихнатият човек е щастлив човек, затова ние в Дентална клиника Бушкалова (Мегадент § МДЦ Естетика) имаме една основна цел – да накараме повече хора да се усмихват. Не крийте повече усмивката си, ако външния вид на вашите зъби ви притеснява.

Не се колебайте да се свържете с нас за преглед и консултация на тел: 0882 61 82 27 и 0886 12 89 89

5/5 - (2 rating)