Ортодонстко лечение с брекети

Ортодонтско лечение с брекети в Дентална клиника Бушкалова

Брекетите са ортодонтски апарати за преместване и изправяне на зъбите. Използват се при различни ортодонстки проблеми като:

Криви зъби

Струпани зъби;

Разстояния между зъбите (треми).

Оптимални резултати се постигат в растяща детска и юношеска възраст, когато растежът на челюстите може да бъде модифициран. Това обаче в никакъв случай не означава, че пациенти над 18 години не могат да подобрят своята усмивка. Всъщност около 20% от всички пациенти извършващи ортодонтски лечения са на възраст над 18 години.

Нарушенията на нормалното положение на зъбните редици една спрямо друга (Малоклузия) вече не са проблем. Най-често за коригирането им се използва фиксирана техника – брекети, които могат да бъдат метални и естетични (прозрачни сапфирени или керамични).

При приключил растеж на лицевите кости, ортодонтът може да подреди вашите зъби, така че да се усмихвате красиво, да направи предпротетична подготовка за естетично възстановяване на износените от неправилно срещане зъбни повърхности.

Лечението на зъбно челюстни деформации и аномалии в положението на отделните зъби се извършва от специалист ортодонт, след извършване на прецизна диагностика и предварително планиране на бъдещото ортодонтско лечение. В нашата практика разчитаме именно на такива доказани специалисти с многогодишна практика в лицето на д-р Гергана Рачкова–Дошкова и д-р Бирсен Кахраман.

Как протича първата среща при нас?

Целта на първичния преглед е ортодонтът да се запознае с:

Оплакванията на пациента;

Историята на проблема;

Проблеми с профила, симетрията на лицето и усмивката;

Състоянието на зъбните дъги и съотношението между тях (захапката);

Наличието на вредни навици (смучене на пръст, дишане през уста, подпъхване на езика между зъбите, смучене на устна);

Проблеми с челюстната става;

Проблеми с устната хигиена;

Очаквания от лечението.

Успешното ортодонтско лечение зависи в най-голяма степен от мотивацията на пациента и партньорството му с ортодонта. За най-малките ни пациенти, които използват снемаеми ортодонтски апарати, изключително важна е моралната подкрепа от страна на родителите и редовният контрол за правилното носене на апаратите.

Възстановяването на баланса в лицево-челюстната област чрез корекция на междузъбни съотношения и хармонизиране на вътрешен и външен мускулен пояс са ключови за физическото и психоемоционалното развитие на индивида.

Предимства на брекетите

Предимства на брекетите

Най-очевидното предимство е крайният резултат – правилно подредени зъби, красива усмивка, подобрена дъвкателна функция. Други предимства са:

Предотвратяват развитието на кариеси и възпаления на венците;

Коригира челюстно-ставни нарушения (TMJ disorder);

Зъбите стават по-лесни за почистване;

Подобряват дъвкателните функции и говора.

Казано кратко и ясно, брекетите подобряват здравето, функционалността и външния вид на зъбите.

Как работят?

Тези ортодонстки апарати оказват лек, но постоянен натиск за преместване на зъбите в правилна посока с течение на времето. Съществуват няколко вида брекети и в зависимост от това кой сте избрали има известни различия в начина и продължителността на ортодонтското лечение.

Какви брекети предлагаме в нашата клиника

Изборът зависи от вида на ортодонтския проблем и личните предпочитания на пациента. В нашата клиника може да изберете един от следните видове:

Метални брекети

Метални брекети в Дентална клиника Бушкалова

През последните години металните ортодонтски апарати подобриха значително своя естетически вид. Те вече са с по-малки размери, заоблени са и почти не се забелязват в устата. Брекетите се поставят на всеки зъб от специалист ортодонт, след което се захващат един за друг с помощта на дъга. След това с помощта на малки ластички, наречени лигатури се задържат здраво на място.

Въпреки подобрения естетичен вид, металните брекети си остават видими, най-вече когато пациента, който ги носи говори или се усмихва. Обикновено лигатурите са безцветни, но много тинейджъри се спират на лигатури с ярки цветове, за да са по-забележими и атрактивни.

Естетични брекети

Естетични брекети в Дентална клиника Бушкалова

В клиниката предлагаме два вида естетични брекети – сапфирени и керамични.

Сапфирени брекети

Сапфирените брекети са предпочитана опция за ортодонтско лечение за хората, които държат на естетиката. Те са прозрачни и почти не се забелязват в устата.

Основни предимства:

Естетика – както споменахме по-горе, сапфирените брекети имат много по-добър естетичен вид и са почти невидими. Сапфиреният кристал от който са изработени се съчетава отлично с естествения цвят на зъбите.

Устойчивост на петна – не пожълтяват и не се оцветяват от кафе или вино. Те запазват своята прозрачност по време на цялото ортодонтско лечение.

Комфорт – с по-гладка повърхност са и това без съмнение носи много по-голям комфорт по време на лечението.

Здравина – Сапфиреният кристал е много здрав материал, затова този тип брекети са много издръжливи.

Керамични брекети

Те също имат добър естетичен вид. Изработени са от керамичен материал и в общи линии техните предимства са подобни на сапфирените брекети.

Естетичен външен вид – цветът им  наподобява естествения цвят на зъбите. Те са чудесен избор за хора, които искат ортодонтското им лечение да премине възможно най-дискретно.

Меки и гладки – по-гладки и меки на допир от металните брекети. Това намалява раздразненията в устата на пациента.

Устойчивост на петна – керамичният материал е много устойчив на петна, причинявани от храни и напитки.

Комфорт – Керамичните брекети са по-комфортни за носене.

Здравина – Материалите са много издръжливи, което е гаранция, че цялостното лечение ще премине безпроблемно. Все пак трябва да внимавате, с какво се храните, и да избягвате по-твърди или лепкави храни.

Коя е най-подходящата възраст за поставяне на брекети?

Ортодонтските апарати могат да се поставят на всяка възраст, но все пак най-подходящия период е когато децата са на възраст от 9 до 14 години. През този период челюстите и лицевите кости са по-гъвкави, защото все още се развиват. При възрастните брекетите също са ефективни, но може да отнеме малко повече време за постигане на желаните резултати.

Колко време се носят?

Отговора на този въпрос е строго индивидуален за всеки пациент. Обикновено ортодонтското лечение с брекети отнема около 2 години. Всичко зависи от разположението на зъбите и сложността на ортодонтския проблем. При някои хора лечението може да приключи за по-малко от 12 месеца, докато при други може да отнеме 3 години или дори повече.

Болят ли брекетите?

Нормално е да изпитате лек дискомфорт няколко дни след тяхното поставяне. Обикновено след пристягане също се изпитва лек дискомфорт. През останалото време брекетите не причиняват болка.

За облекчение на дискомфорта след ортодонтски процедури може да приемате ацетаминофен (парацетамол) или ибупрофен. Ако болката не отмине след няколко дни, най-добре е да се обадите на лекуващия ортодонт.

Как да се грижим за брекетите?

Правилната устна хигиена е още по-важна по време на ортодонтско лечение. Плаката и зъбния камък могат лесно да се натрупат около брекетите, а това може да доведе до кариес и възпаление на венците.

Нашите специалисти ще ви представят подробен списък с инструкции. Все пак ето някои основни неща, които трябва да знаете:

Четкайте зъбите поне два пъти на ден с мека четка и флуоридна паста за зъби;

Почиствайте зъбите с конец поне веднъж на ден, като особено внимание обърнете на зоните около брекетите;

Изплаквайте устата с антимикробна вода за уста поне 2 пъти на ден;

Избягвайте твърди, хрипкави или лепкави храни;

Редовно посещавайте специалиста ортодонт за пристягане на брекетите и профилактични прегледи;

Оралната хигиена през този период е особено важна, затова редовното професионално почистване на зъбите е задължително.

Какви храни са подходящи за консумиране, докато носите брекети

Първите няколко дни след поставянето на ортодонтските апарати е добре да се консумира мека храна. Добри опции са:

Паста;

Варени зеленчуци;

Картофено пюре;

Бъркани яйца;

Кисело мляко;

Супи;

Меки плодове;

Овесени ядки.

След като дискомфортът отмине може да започнете да добавяте и други храни към диетата си. Трябва да избягвате твърди и лепкави храни като ядки, карамелизирани храни и хрупкави плодове през цялото време, на ортодонтското лечение.

Запазване на положителния резултат след сваляне на брекетите

Всеки пациент трябва да използва ретейнър след приключване на лечението. Ретейнърът не позволява на зъбите да се върнат обратно в старата си позиция. Има много видове ретейнъри, затова трябва да се доверите на ортодонта, който ще избере най-подходящия за вас.

Кога е необходимо да позвъните ортодонта?

Извън планираните посещения в клиниката, трябва да се обадите на ортодонта, ако имате:

Продължителна болка;

Имате счупен или отлепен брекет;

Травма на устата или лицето причинена от брекетите;

Кървене или инфекция на венците.

Заключение

Ортодонтско лечение

В Специализирана дентална клиника Бушкалова основната ни цел не е просто да лекуваме зъби, а да създаваме усмивки. Искаме нашите пациенти да се чувстват по-уверени, по-красиви и най-вече по-осъзнати, към цялостното си здравословно и духовно благосъстояние. Водещата ни концепция е персонализирано дентално лечение с холистичен подход, така че през грижата за усмивката да мотивираме пациента към цялостно преосмисляне на начина на живот. Справяне с вредните навици и постигане на едно много по-добро общо здравословно състояние.

5/5 - (1 глас)
bg_BGBulgarian