Дигитално изследване на оклузия (Баланс на захапката)

Дигитално изследвана на оклузия (баланс на захапката)

Оклузията се отнася до контактните точки между зъбите на горната и долната челюсти, когато затваряме устата. Тази контактни точи се докосват при говорене, хранене или когато челюстта е в отпуснато състояние. С други думи изследването на оклузията, означава изследване на захапката.

Балансът на захапката е процес, при който зъболекарят оценява и коригира неравномерностите в оклузията на пациента. Това включва прецизно измерване на контактните точки на зъбите на горната и долната челюсти, като се обръща специално внимание на това как се разпределят силите на захапката между тях.

Когато силите на захапката са неравномерни, те могат да доведат до проблеми с оклузията, които в крайна сметка могат да доведат до болка, дискомфорт и други проблеми. Затова е важно да се постигне баланс на захапката, който да гарантира равномерно разпределение на силите между зъбите на горната и долната челюсти.

Нашето оборудване

От 2018 г. Специализирана Дентална клиника “Бушкалова” добави към специализираното си оборудване и най-новия за технологията си апарат „T-Scan Novus System“, който измерва оклузията на пациента при първоначален преглед.

Апаратът визуализира разрушителните сили преди те да са станали проблем и да предизвикат фрактури на зъбите и болки в ставите. Чрез “T-Scan” се разкрива нивото и времето на натиск върху индивидуалния зъб и оклузиционната стабилност на цялостната захапка.

T-scan Novus е компютърна система за дигитално изследване на оклузията. Това е напреднала технология, която може да помогне на зъболекарите да постигнат точна диагноза и да предложат ефективно лечение на проблемите с оклузията. Зъболекарят може да използва тази информация, за да коригира неравномерностите в оклузията на пациента, например чрез премахване на високи точки или преправяне на позициите на зъбите. Така се постига баланс на захапката, който може да подобри функцията и комфорта на устната кухина и да намали риска от различни проблеми, свързани с оклузията.

Технологията работи като използва тънки сензори, които са поставени върху зъбите на пациента. Когато пациентът затваря устата си, сензорите записват точните точки на контакт между зъбите. Тези данни се изпращат към компютъра, който анализира информацията и изобразява графика на силите на оклузията в различните контактни точки.

Технологията на T-scan Novus може да се използва както при пациенти, които имат проблеми с оклузията, така и при тези, които просто желаят да подобрят функцията и комфорта на своята устна кухина.

До какво води нарушения оклузен баланс?

Всяко едно зъбно възстановяване независимо от вида и материала му, ако е с неправилни контактни точки спрямо зъбите от противоположната челюст, ако е с неправилна анатомия и височина, предизвиква нарушения в оклузалния баланс. Това води до нарушен комфорт на пациента, повишена чувствителност в зъбите или някой от следните симптоми:

Изтриване на зъбите;

Поява на пукнатина в зъба или зъбна фрактура;

Подвижни зъби;

Промяна в положението на единични зъби-отчупване на зъбна реставрация (отчупване на пломба или фрагмент от керамично възстановяване);

Рецесия на венците (отдръпване на венците и оголване на корена);

Загуба на зъбна тъкан в шиечната област вследствие на оклузално претоварване (зъбни абфракции);

Болезнена, скована мускулатура в областта на челюстите;

Главоболие, болки в областта на врата и раменете;

Промяна в долно-челюстните стави – пукане, щракане, болка.

При преглед на пациент, едно от най-важните неща е да се обърне внимание на оклузията му. Съвременните технологии като T-scan Novus анализират информацията, получавана при статична и функционална оклузия, и на тази база откриват симптоми и белези, които доказват наличието или липсата на оклузален проблем.

Лечението може да включва възстановяване на един или няколко зъба или цялостна рехабилитация на всички зъби, в зависимост от това колко тежки са оклузалните смущения. Един от вариантите за лечение на оклузлни проблеми е ортодонтско лечение. В някои случаи може да се пристъпи и към комбинация между ортодонтско и протетично лечение.

5/5 - (1 глас)