10 полезни храни за здрави детски зъби

10 полезни храни за детските зъби

Знаете ли, че едно на всеки 5 деца на възраст от 5 до 11 години страда от поне един нелекуван кариес? Един от седем юноши на възраст от 12 до 19 години също има поне един нелекуван кариес! Много е важно децата още от малки да бъдат научени, че добрата орална хигиена е задължителна. Оралните здравословни проблеми в детска възраст могат да доведат до по-сериозни заболявания с напредване на възрастта. Навиците за добра орална хигиена обаче не са всичко. Храненето и здравословната диета също може да подпомогне здравето на зъбите.

Представяме ви списък с храни, които е добре да бъдат включени в диетата на всяко дете!

10 здравословни храни

Сирене

10 полезни за детските зъби храни - Сирене

Сиренето съдържа калций, а калцият подпомага укрепването на зъбите и костите. Освен това сиренето е източник на пробиотични бактерии. Тези бактерии живеят в оралния микробином и също подпомагат укрепването на зъбите.

Масло

10 полезни за детските зъби храни - Масло

Маслото е чудесен източник на мастноразтворими витамини като витамини А, D и К2. Маслото е с високо съдържание на мазнини и е добър заместител на сладките храни, а както добре знаем захарта е една от основните причини за кариес. За разлика от сиренето, при маслото нивата на казеин са много по-ниски, а някои деца имат непоносимост към казеина. Поради това маслото е много добър заместник на сиренето. Маслото подобрява вкуса на храната и по този начин прави децата по-сити и щастливи.

Сурови моркови

Съдържанието на фибри в суровите моркови насърчава производството на здрави бактерии в устата, а това спомага за укрепване зъбите на децата. Морковите са богати на хранителни вещества, бета-каротин и антиоксиданти като магнезий и цинк. За да имат децата здрави зъби трябва да дъвчат твърди и влакнести храни, а морковите са точно с такава консистенция.

Месни продукти

10 полезни за детските зъби храни - Месни продукти

Месните продукти са от съществено значение за здравето на зъбите при децата. Те съдържат кожа, кости, сухожилия и хрущяли. Това ги прави отличен източник на протеин, който подпомага изграждането на колаген. Колагенът пък осигурява поддържащ материал за венците.

Пълнозърнест хляб

10 полезни за детските зъби храни - Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е богат на фибри, които намалят нивата на кръвната захар и лошия холестерол. Включването на пълнозърнест хляб в менюто ще накара децата да се чувстват сити и ще намалят желанието за прием на нездравословни храни. Фибрите подпомагат храносмилането, регулират движението на червата и предотвратяват усложнения като диария.

Броколи

10 полезни за детските зъби храни - Броколи

Броколите са здравословна храна, която укрепва зъбите. Броколите са чудесен източник на хранителни вещества като витамин К1, витамин С и хром. Суровите броколи са с високо съдържание на диетични фибри, което насърчава растежа на пробиотиците в устата. Затова се препоръчва на децата да се дават сурови броколи, а не варени, тъй като варените броколи губят част от хранителните си вещества.

Яйца

10 полезни за детските зъби храни - Яйца

Яйцата от свободно отглеждани кокошки са отличен избор за едно дете. Те са с високо съдържание на витамин К2, който подпомага укрепването на зъбите. Яйцата осигуряват мастноразтворими витамини А, D, К2 и са добър източник на витамини В5, В12 и фолиева киселина. Яйцата са богати на антиоксиданти като калций, цинк и селен. Яйцата са разнообразна и питателна храна, която е подходяща за деца. Полезните вещества от яйцата се извличат еднакво, без значение от начина по който са приготвени.

Кисело мляко

Киселото мляко е с високо съдържание на калций, което подпомага здравето на зъбите. Киселото мляко съдържа казеин и фосфор, а тези съставки предпазват зъбния емайл на децата. Киселото мляко съдържа естествени пробиотични бактерии, които предотвратяват натрупването на плака и възпалението на венците. Захарта е една от основните причини за кариес, затова киселото мляко за децата трябва да е без захар или с ниско съдържание на захар.

Ябълки

Ябълките са богати на фибри, а това е от решаващо значение за оралното здраве на децата. Ябълките са твърди и тяхното дъвчене стимулира венците на децата. Ябълките са богати на витамин С. Без витамин С зъбите на децата са по-уязвими към инфекции и кървене. Ябълките са богати на калий, който увеличава минералната плътност на костите.

Чай

10 полезни за детските зъби храни - Чай

Чаят съдържа полифенол, а тези съединения намалят растежа на вредните бактерии, които могат да причинят кариес и заболяване на венците. Пиенето на черен чай намаля натрупването на плака върху зъбите и се бори с лошия дъх. Имайте в предвид, че черния чай съдържа кофеин, а кофеинът не се препоръчва за деца под 12 години.

5/5 - (1 глас)

Leave a Reply