Детска дентална медицина

Безплатна силанизация при деца

Работата с деца е предизвикателство за стоматолога. Тези пациенти са особено недоверчиви, поради страха от неизвестното в кабинета и лекаря. Много е важно те да бъдат предразположени да превъзмогнат съмненията и болката, за да бъдат в бъдеще добри пациенти.

При нас в Специализирана Дентална Клиника Бушкаловасе провежда мотивация за лечение, към децата се подхожда с търпение и внимание, лечението е съпътствано от игри и шеги, за да се чувстват децата в приятелска и приятна атмосфера.

Детски зъболекар Стара ЗагораЗдравите временни зъби са важни както за нормалното хранене на детето, така и за правилното и своевременно израстване на постоянните зъби. Появата на кариес на временните зъби се характеризира с бели петна по емайла до промяна на цвета в кафяв. При временните зъби усложненията на кариеса (пулпит, гангрена, абцес) настъпват бързо. Именно ранната диагностика и адекватно лечение са от особено значение, за да се запазят здрави зъбите. Не бива да се забравя също, че предпазването от заболяване е най-доброто лечение.

Посещение на детски зъболекарПрофилактиката се изразява в приемане на качествена храна, предпазване от общи заболявания, добра устна хигиена и редовни профилактични прегледи при детски зъболекар. Не забравяйте, че родителите са тези, които изграждат навиците за орална хигиена на своите деца! Необходимо е измиване на зъбите два пъти – сутрин и вечер с четка и подходяща паста, използване на конец, жабурене с вода за уста. Родителите трябва да осигурят достатъчно витамини и минерали, да ограничат вредните храни и навици и да създадат една рутина на посещенията при детски стоматолог.

Дентално лечение на деца с лазер

Високоенергиен дентален лазер LiteTouchДенталното лечение на деца е специализирана услуга, която изисква висока експертиза и повече усилия – от малките пациенти и от лекаря. Затова, веднъж спечелил доверието на детето, стоматологът улеснява своята работа. В Специализирана Дентална Клиника Бушкалова (Мегадент § МДЦ Естетика) се стремим децата да са максимално спокойни и да се чувстват комфортно по време на посещенията в нашите кабинети.

За тази цел в клиниката сме оборудвани с дентални лазери последна дума на техниката, които намалят до минимум болката и дискомфорта. Високоенергийните Er:YAG дентални лазери на LiteTouch се използват при обработка на твърди и меки тъкани. Благодарение на този тип дентални лазери манипулациите се извършват по-бързо, болката е сведена до минимум, а възстановителният период е много по-кратък. Все неща, които са в огромен плюс, когато става въпрос за работа с деца.

Обучение по орална хигиена на деца и мотивация за посещение на зъболекар

В Специализирана Дентална Клиника Бушкалова (Мегадент § МДЦ Естетика) знаем, че правилните хигиенни навици са ключови за това децата да имат здрави зъби. Поради тази причина организираме обучения по дентална хигиена за деца и техните родители. Обученията са в рамките на 30 минути и от тях ще научите как правилно се четкат и мият детските зъбки, кога и колко често трябва да се прави това и мотивационно обучение за премахване на страха у децата, когато трябва да посетят зъболекар. Ще ви запознаем и с подходящи продукти за орална хигиена, съобразени с възрастта на детето.

Много родители допускат грешка, като оставят децата сами да си мият зъбите. Докато се изградят трайни хигиенни навици трябва задължително да има контрол от страна на родителите. Тази отговорност не бива да се оставя на детето, защото то не може да запомни всички предписания и препоръки. Ранното приучаване на децата към навици, свързани с оралната хигиена, са от фундаментално значение за по-нататъшното им дентално здраве.

Да изградим от децата бъдещи, мотивирани и уверени пациенти, е наша основна задача. От нашата дългогодишна практика можем да споделим един ценен съвет – НИКОГА не използвайте думата СТРАХ под каквато и да е форма. Дори да кажете на детето: „Няма нищо страшно“, то пак се фокусира върху думата страх и това му действа разстройващо. По време на обучението ще ви запознаем и с други техники и похвати, които ще превърнат посещението при зъболекаря в едно предвидимо и позитивно преживяване.

Силанизация

Клиниката предлага и силанизиране (запечатване) на фисурите на детските зъби, което предпазва от развитие на кариес. Процедурата се прави регулярно през определен период от време до 12-14 година на детето, когато вече са изградени добри хигиенни навици.

Силантите представляват специален дентален материал, който образува много гладък и тънък защитен слой върху постоянните зъби на децата. Този защитен слой обикновено се поставя върху дълбоки вдлъбнатини (фисури) и предпазва детските зъби от увреждане на дъвкателната повърхност и развитие на кариес.

Кариесът се развива по-често върху дъвкателните повърхности на постоянните зъби, отколкото върху останалите зъбни повърхности. Силантите образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака. По този начин те предотвратяват появата на кариес върху дъвкателните повърхности.

В последно време за превенция на зъбното здраве се говори много, но почти нищо не се прави. Държавата и действащото законодателство са оставили грижата за денталното здраве като инициатива на всеки пациент. Нивото на здравна култура на родителите на децата трябва да бъде на необходимото равнище, за да не бъдат малките пациенти твърде уязвими.

Запазете час за детски стоматолог още сега.
Обадете се на: 0882 61 82 27 или 0886 12 89 89.

Родители, поне веднъж годишно децата трябва да посещават стоматологичния кабинет.

Детски зъболекар Стара Загора

Дария Борисова

5/5 - (4 гласs)