Бруксизъм - какво представлява, какво го причинява, как се лекува

Бруксизъм – причини за поява и лечение

Какво е Бруксизъм?

Терминът Бруксизъм се отнася до състояние, при което човек несъзнателно стиска зъби или скърца със зъби. Най-често това състояние се проявява вечер по време на сън. По-леките форми на бруксизъм обикновено преминават бързо, не оставят трайни последствия и в повечето случаи дори не се нуждаят от лечение. При по-тежките форми обаче трябва възможно най-бързо да се потърси лекарска помощ, тъй като липсата на лечение може да доведе до проблеми със захапката, абразия и травми на зъбите, проблеми с долнoчелюстната става и др.

Причини за поява на Бруксизъм

Кои са основните причини за появата на бруксизъм?

Причините за появата на бруксизъм могат да бъдат различни и често включват комбинация от фактори, като:

  1. Стрес – Един от основните фактори, предизвикващ бруксизъм, е стресът. Стресът може да доведе до напрежение в челюстта и скърцане на зъбите.
  2. Неправилно разположение на зъбите.
  3. Напрежение в мускулите на челюстта.
  4. Злоупотреба с алкохол или наркотици.
  5. Сънна апнея – Хората, които страдат от сънна апнея, могат да проявят бруксизъм. Това може да бъде свързано с обструкция на дихателните пътища и напрежение в мускулите на челюстта.
  6. Липсата на определени хранителни вещества, като магнезий, също може да доведе до бруксизъм.

Това са само някои от основните причини за проявата на бруксизъм. За да се установи точната причина трябва да се направи консултация със стоматолог и подробно медицинско изследване.

Лечение на Бруксизъм

Как може да се излекува бруксизма

Лечението на бруксизъм може да включва различни методи в зависимост от причината и тежестта на състоянието. Ето някои от най-често използваните методи:

  1. Нощни шини – това е най-често използваната терапия при бруксизъм, която помага за намаляване на скърцането със зъби. Шината се носи по време на сън и обикновено се изработва по индивидуален отпечатък на зъбите, за да се гарантира точно прилепване и комфорт.
  2. Медикаментозно лечение – някои лекарства, като мускулни релаксанти или антидепресанти, могат да се използват за лечение на бруксизъм.
  3. Релаксационни техники като медитация, йога, дихателни упражнения и др. водят до намаляване на стреса и напрежението, водещи до появата на бруксизъм.
  4. Промяна на диетата – избягването на алкохол, кафе, тютюн и други стимулиращи вещества може да е от полза при неконтролируемото скърцането със зъби. Полезно е да се консумират храни, богати на магнезий.
  5. Лечение на причинните заболявания – ако бруксизмът е последица от други заболявания, като например сънна апнея, тревожно разстройство или депресия, трябва да се лекува и основната причина.
  6. Корекция на захапката – в някои случаи бруксизмът се дължи на неправилно подредени зъби. В такива случаи може да се прибегне до корекция на захапката.
  7. Протетична терапия – тази терапия се прилага, когато в следствие на бруксизма се е стигнало до постоянни изменения в дъвкателните мускули, долночелюстната става и зъбите. Посредством протетична терапия се повдига захапката и се възстановява височината на зъбите.

Лечението е строго индивидуално и трябва задължително да бъде консултирано със стоматолог. Той може да изследва причините за поява на бруксизъм и да предложи оптималното решение за вас.

В Специализирана дентална клиника Бушкалова предлагаме консултации и лечение на пациенти страдащи от бруксизъм. Разполагаме с необходимата апаратура и професионалисти, за да можем да помогнем на всеки. Не се колебайте да се свържете с нас, за да получите професионална помощ.

5/5 - (2 гласs)

Оставете коментар

bg_BGBulgarian