Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

Национална програма за безплатна силанизация на деца от 5 до 9 години

Безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби

Стартира Националната програма за безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 5 до 9 години.

За поредна година Специализирана дентална клиника Бушкалова е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години. Инициативата се организира от Министерството на Здравеопазването и включва безплатно силанизиране на първите 4 постоянни кътника, които обикновено поникват, когато децата навършат 6 години.

Безплатната програма за силанизация на децата продължава до края на Ноември, затова съветваме всеки отговорен родител да се възползва от нея.

Какво представлява силанизацията?

Силантите са специални дентални материали, които се поставят върху вдлъбнатините и дълбоките ямки (фисурите) на дъвкателната повърхност на детските зъбки. Те образуват защитен слой, който предпазва зъбките от натрупване на плака и развитие на кариес.

Какво представлява силанизацията на детските зъби

Защо е толкова важна силанизацията?

Кътните зъби, които поникват около шестата година са основни за дъвкателната функция. Именно затова грижата за тях трябва да е специална и да започне от най-ранна детска възраст. Силанизацията е изключително важна, тъй като в момента на поникване тези зъби често се увреждат поради:

     – Постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина (минерализация) на емайла си. Минералите, които изграждат защитната стена на зъба са все още 50% от необходимото количество, нужно за здравината на зъба. Необходими са около 2 години, за да може емайла да достигне своята максимална твърдост.

     – Повърхностите на детските кътни зъби са силно набраздени с дълбоки и тесни вдлъбнатини, които е невъзможно да бъдат почистени с четка и паста за зъби. Те лесно задържат хранителен налеп, а това води до натрупване на зъбна плака. Както добре знаем плаката е причина номер едно за поява на кариес.

     – Децата в предучилищна подготовка и в първи клас са подложени на драстична промяна на дневния режим и по-голяма умора. Това често води до отказ от вечерно миене на зъбите, което съчетано с липсата на силанизация увеличава значително риска от развитие на кариес.

Затова отговорът на въпроса – „Защо е толкова важна силанизацията?“ е ясен – Силантите защитават зъбите на вашите деца от кариес!

Поставянето на силанти е напълно безболезнен процес

Поставяне на силанти на детски кътни зъби
Как протича процеса по силанизация

Скъпи родители, няма от какво да се притеснявате, тъй като процесът на силанизиране е бърз и безболезнен. Ето как протича тази процедура:

  1. Зъбът се почиства нежно със специална четка.
  2. След това се прави предварителна обработка за няколко секунди със зъболекарски гел.
  3. Зъбът се измива с вода и се подсушава.
  4. Тънък слой от силанта се поставя в ямките и фисурите.
  5. С помощта на светлина от дентална лампа силантът се втвърдява и образува предпазен щит. Този процес отнема само около 1 минута.

Поставянето на силанти е най-успешната профилактика за предпазване на детските зъби от развитие на кариес.

До края на Ноември 2023 в Специализирана дентална клиника Бушкалова безплатно ще се силанизират (запечатват) по 4 кътника на деца от 5 до 9 годишна възраст. Съветваме всеки отговорен за денталното здраве на детето си родител да се възползва от тази програма.

Необходимо е предварително запазване на час не един от следните телефони:

Повече за кампанията можете да научите на oralnaprofilaktika.bg

Оценете ни

Оставете коментар