10-те най-вредни храни и напитки за зъбите

10-те най-вредни храни и напитки за зъбите

Всеки знае, че хранителната диета влияе пряко върху общото здравословно състояние. Замисляли ли сте обаче как храната се отразява на здравето на зъбите и венците? Представяме ви списък с 10-те най-вредни храни и напитки за вашето орално здраве. Ще научите и полезни съвети, как да се справите с вредите, които могат да причинят.

1. Шоколади, бонбони и други сладки храни

Вредни храни за зъбите - Шоколад и бонбони

Ако сте любители на сладкото, трябва да сте наясно, че шоколади, бонбони, торти и други лакомства могат да бъдат опустошителни за зъбите и венците. Храните с високо съдържание на захар водят до натрупване на бактерии, което от своя страна може да доведе до кариес и заболявания на венците. Храни с карамел, близалки, твърди и желирани бонбони са още по-опасни, тъй като полепват по зъбите и не позволяват на слюнката да отмие захарта.

Съвет:

Ако не може да устоите на сладкото, поне опитайте да го похапвате след хранене, а не между храненията. След десерт трябва да изплакнете зъбите с вода, а още по-добре е да измиете зъбите с четка и паста, след като сте се поглезили.

2. Безалкохолни газирани напитки

Вредни храни за зъбите - Безалкохолни газирани напитки

Сигурно си мислите, че ако пиете диетични (без захар) безалкохолни проблема ви е решен. Грешите, безалкохолните напитки съдържат киселини, които увреждат емайла. Най-добре е да избягвате всякакви видове безалкохолни напитки.

Съвет:

Ако все пак не можете да откажете безалкохолните напитки, не забравяйте да изчакате поне 30 минути преди да измиете зъбите си, тъй като киселините правят емайла по-уязвим на абразия.

3. Кафе и чай

Вредни храни за зъбите - чай и кафе

Повечето хора са пристрастени към кофеина и не могат да започнат деня си без чаша кафе или чай. Това само по себе си не е лошо за здравето на устната кухина, но ако добавите захар, може да навредите на зъбите и венците. Освен това прекомерния прием на кафе и чай може да доведе до оцветяване на зъбите.

Съвет:

Ако консумирате редовно чай и кафе, избягвайте да добавяте захар и пийте колкото е възможно повече вода.

4. Вино

Вредни храни за зъбите - Вино

Всички видове вина съдържат ерозивна киселина, която омекотява емайла и прави зъбите податливи на кариес. Червеното вино съдържа танини, които изсушават устата и оцветяват зъбите.

Съвет:

Пийте много вода заедно с виното и мийте редовно зъбите. Така ще намалите плаката и ще ограничите вредното влияние на танините. Зъбите трябва да се мият поне 30 минути след приема на вино.

5. Спортни напитки

Вредни храни за зъбите - Спортни напитки

По време и след спорт или фитнес много хора се изкушават да пият спортни напитки, за да утолят жаждата си. Имайте в предвид, че тези напитки са киселинни и са по-гъсти, което позволява на течността да полепне по зъбите за известно време.

Съвет:

След спорт или тренировка пийте вода. Тя утолява жаждата и е напълно безвредна за зъбите.

6. Цитрусови плодове и сокове

Вредни храни за зъбите - Цитрусови плодове и сокове

Те безспорно са част от здравословното хранене. Все пак имайте в предвид, че когато ги хапвате обилно или пиете много сок, киселината която съдържат, може да изтъни зъбния емайл и да направи зъбите уязвими на бактерии и кариес.

Съвет:

Пиенето на сок със сламка предпазва зъбите, защото течността отива директно в гърлото и има много по-малък контакт със зъбите. Изчакайте поне 30 минути, преди да измиете зъбите.

7. Крекери

Вредни храни за зъбите - Крекери

Крекерите изглеждат безобидни и са любима зърнена закуска на много хора. В умерени количества няма да имате проблеми. Те обаче са рафинирани въглехидрати, а проучванията показват, че прекомерната консумация на рафинирани въглехидрати може да доведе до възпаление на венците. Възпалението на венците е отговорно за много хронични заболявания, като пародонтит и гингивит.

Съвет:

Просто не прекалявайте с консумацията на крекери.

8. Доматен сос

Вредни храни за зъбите - Доматен сос

Доматите са полезни, но са и много киселинни. Затова прекомерната консумация на доматен сос, поставяте устата на изпитание. Киселинният доматен сос разгражда емайла, а въглехидратите в тестените изделия увеличават развитието на бактерии, което от своя страна води до кариес.

Съвет:

Не прекалявайте с доматения сос и почистете старателно зъбите, след консумация на такава храна.

9. Сушени плодове

Вредни храни за зъбите - Сушени плодове

Много хора смятат сушените плодове за здравословна закуска, но трябва да знаете, че те не са много щадящи към зъбите. Сушените плодове съдържат силно концентрирана захар и имат твърда, лепкава консистенция. И двете неща са предпоставка за кариес

Съвет:

След консумация на сушени плодове пийте много вода. Зъбите могат да се мият най-малко след 30 минути.

10. Лед

Ледът може да причини сериозни щети на зъбите и венците. Дъвченето на твърди вещества като лед може да увреди емайла и дори да ви откара до спешния кабинет, ако си счупите зъба.

Съвет:

Наслаждавайте се на водата само в течна форма или ако все пак обичате ледени напитки, не се опитвайте да ядете леда.

5/5 - (2 гласs)
Следваща публикация

Оставете коментар

bg_BGBulgarian