Предимства на циркониевите коронки

10 предимства на циркониевите коронки

Зъбните коронки и мостове са ключът за възстановяване и защита на естествените зъби. Обикновено до тяхна употреба се прибягва, когато по зъбите има сериозни травми, затова е добре да вземете информирано решение, кой е най-добрият тип коронка за вас. В продължение на десетилетия металните, керамичните и метало-керамичните коронки и мостове бяха основните опции, като всяка алтернатива има своите силни и слаби страни.

Денталната медицина постоянно се променя и подобрява и в последните години се налагат един нов материал, които съчетават положителните страни на метала и керамиката – и това е цирконият. Циркониевите коронки и мостове са направени от циркониев диоксид, който е естествено бял материал, подобен на титана.

Предимства на циркониевите коронки

Сила и издръжливост

Здравина и издръжливост на циркониевите коронки

Малко хора са наясно каква сила упражняват кътниците по време на дъвчене. Затова е много важно денталните възстановявания (коронки и мостове) да могат да издържат на това ежедненво натоварване и износване. Цирконият не се напуква или начупва и има изключителна издръжливост. Поради това повечето експерти твърдят, че в момента няма по-здрав материал за изработка на зъбни коронки и мостове.

Естетически вид

Цирконият е метална сплав, но въпреки това постига невероятен естетичен вид. Това е една от причините, поради които те често се числят към керамичните коронки, тъй като на външен вид много повече приличат на тях. Традиционните метални коронки нямат добър естетически вид и са ясно видими, дори когато са поставени на задните кътници. Цирконият е естествено бял и полупрозрачен, точно както естествения емайл на зъбите. Затова използването на циркониеви коронки и мостове води до една естествено красива и бяла усмивка.

Гъвкавост

Циркониевите коронки са много гъвкави и лесни за обработка. Поради това много лесно и бързо може да се постигне перфектен естетичен и функционален вид на коронките. Дори след поставяне на циркониевите коронки, те са относително лесни за обработка. Зъболекарят може да коригира формата или нюанса на коронката, без да се налага да я връща обратно до лабораторията за корекции. Освен това коронката може да се регулира и ремонтира с течение на времето, вместо да се подменя. Например, ако цветът на вашите зъби се промени с течение на времето, цветът на вашата циркониева коронка също може да се промени, за да има естетическо съответствие.

Удобни и прецизни

Циркониевите коронки за много удобни и прецизни

Подобно на керамичните и циркониевите коронки са изработват с помощта на прецизни отпечатъци взети от естествените зъби. След като имат отпечатък, зъботехниците изработват коронки и мостове, които да паснат перфектно. Дори и да има леко разминаване, корекция може да се направи много бързо и лесно. Циркониевите коронки изглеждат, усещат се и функционират точно като естествен зъб.

Биосъвместимост

Циркониевият диоксид е изключително биосъвместим, което означава, че е много малко вероятно тялото да го отхвърли или да предизвика имунен отговор. Тялото третира биосъвместимите материали, сякаш са част от него. Затова цирконият рядко предизвиква алергична реакция, дори и да имате алергия към метал. Това го прави чудесен избор за хора, които развиват алергични реакции към определени материали.

Устойчиви на петна

Освен че са невероятно здрави и издръжливи, циркониевите коронки са и устойчиви на петна. Те всъщност са по-устойчиви на оцветяване от вашите естествени зъби. Това е гаранция, че този тип възстановявания ще останат дългосрочно ярки и бели. Тук обаче възниква друг проблем. Тъй като естествените зъби се оцветяват по-лесно, трябва да ограничите приема на тъмни храни и напитки, тъй като в даден момент ще се получи несъответствие между цвета на коронката и естествените зъби.

По-малко изпиляване на естествените зъби

Циркониевите коронки изискват минимално изпиляване на зъбите

Здравината на циркония прави така, че циркониевите коронки могат да бъдат по-тънки, без това да компроментира тяхната здравина. Това означава, че зъболекаря изпилява по-малка част от естествения зъб, за да постигне възстановяването. За дългосрочно орално здраве винаги е по-добре да се запази възможно най-голяма част от естествената зъбна структура. Това е още един начин, по който циркониевите коронки подпомагат и защитават бъдещото дентално здраве.

Устойчиви на температурни промени

По принцип металът е чувствителен към температура – разширява се при високи температури и се свива при ниски температури. В резултат на това традиционните метални коронки оказват по-голямо натоварване върху естествените зъби, което може да доведе до напуквания и наранявания. Причиняват и други проблеми като чувствителност на зъбите. Циркониевият диоксид обаче е устойчив на температурни промени и поради това циркониевите коронки няма да се напукат при температурни амплитуди.

Универсалност

Повечето видове зъбни коронки могат да бъдат използвани за възстановяване на всеки един зъб, но някои са с по-лош естетически вид от други. Металните коронки например не са добър вариант за предни зъби, защото са много отличими и нарушават естетиката на усмивката. Коронки направени от по-малко издръжливи материали пък не са подходящи за кътници, тъй като там натоварването е много по-голямо. Циркониевите коронки са едновременно издръжливи и естетични. Те са достатъчно гъвкави, за да бъдат поставени на всеки зъб, който трябва да бъде защитен от корона. Циркониевите коронки носят дълготрайна издръжливост и красота на естествен зъб.

Дълготрайност

Здравината, издръжливостта, температурната устойчивост и устойчивостта на петна правят циркониевите коронки изключително дълготрайни. Редовната грижа за устната кухина и добрите хигиенни навици ще удължат още повече живота на коронките. Добрата хигиена означава миене на зъбите поне два пъти на ден и почистване с конец поне веднъж дневно. При правилни грижи една циркониева коронка трябва да издържи от 10 до 15 години, въпреки че има потенциал да издържи и по-дълго.

Заключение

След изложените по-горе факти е ясно защо циркониевите коронки набират все по-голяма популярност – те са съчетали най-доброто от останалите видове коронки. Здравината и издръжливостта на металните коронки с гъвкавостта и естетическия вид на керамичните коронки. Поради това циркониевите коронки се използват и при силно повредени зъби, защитавайки ги за години напред. Ако имате нужда от възстановяване с коронки и мостове или искате да научите повече какви видове коронки и мостове предлага Специализирана дентална клиника Бушкалова, не се колебайте да се обадите и да насрочите час за преглед и консултация.

5/5 - (2 гласs)

Leave a Reply