База за практическо обучение на специализанти по детска дентална медицина към Медицински университет – Пловдив

Митове за силантите

Митове за силантите

Силантите носят много ползи за денталното здраве, тъй като са един от най-ефективните методи за предотвратяване на кариес. Въпреки това много хора се отказват от поставянето на силанти заради погрешни предубеждения, насадени от някои митове за силантите. В Специализирана дентална клиника Бушкалова вярваме, че за поддържане на оптимално дентално здраве нашите пациенти имат нужда от достоверна информация, благодарение на която да си направят необходимите изводи и да вземат правилните решения. Затова в настоящата статия ще развенчаем най-популярните митове свързани с денталните силанти.

Мит: Силантите са само за деца

Силантите са подходящи както за деца, така и за възрастни.

Факт: Денталните силанти могат да се поставят, както на деца, така и на възрастни. Те предпазват зъбите от развитие на кариес, независимо от възрастта на пациента. Детските зъбки имат нужда от повече защита срещу кариес, защото се почистват по-трудно и затова е широко разпространено мнението, че силанти се поставят само на деца. Те обаче спокойно могат да се поставят и на възрастни и имат същите защитни функции, предотвратяващи развитието на кариес.

Мит: Силантите не са много ефективни

Факт: Когато се прилагат правилно, силантите са много ефективни за предотвратяване на кариес и оцветявания по зъбите. Според изследванията силантите намалят шансовете за развитие на кариес с до 82% и са най-ефективни, когато се прилагат на деца от 7 до 12 години.

Мит: Силантите са токсични и опасни за здравето

Факт: Силантите са напълно безопасни за здравето и не съдържат никакви вредни вещества. Те са одобрени от всички стоматологични асоциации и нямат никакви странични ефекти.

Мит: Силантите се поставя върху зъби с кариес и това допълнително уврежда денталното здраве

Силантите се поставят само върху здрави зъби

Факт: Силанти се поставят само върху здрави зъби. Тяхната цел е да предпазват от кариес, а не да лекуват кариес. При наличие на кариес, той трябва да се почисти и да се постави пломба.

Мит: Нямаме нужда от силанти, ако поддържаме добра орална хигиена

Факт: Дори и редовното четкане на зъбите и почистване с конец, не защитава на 100% зъбите от развитие на кариес. Силантите носят допълнителна защита, тъй като запечатват микрофисурите на зъбите, а точно там се натрупват най-много хранителни остатъци и бактерии.

Мит: Поставянето на силанти е болезнено

Факт: Поставянето на силанти е много бърза и напълно безопасна дентална процедура. Няма инжекции, няма турбини, няма никаква болка.

Мит: Силантите се отлепват бързо и не са трайни

Факт: Правилно поставените силанти могат да издържат години, защитавайки зъбите от кариес. Редовните посещения при зъболекар са гаранция, че силантите ще ви служат възможно най-дълго.

Мит: Силантите могат да предизвикат алергични реакции

Факт: Силантите се правят от хипоалергенни материали и в изключително редки случаи предизвикват алергични реакции. Все пак е добре преди поставянето им, пациента да обяви от какви алергии страда.

Заключение

След като сте наясно с основните митове свързани със силантите се надяваме вече да вземете правилното и обосновано решение. Силантите предпазват моларите на малки и големи от развитие на кариес, образувайки защитен слой, който блокира микробите. В момента в Специализирана дентална клиника Бушкалова поставяме безплатно силанти на деца от 5 до 9 години. Инициативата е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, организирана от Министерството на Здравеопазването. Програмата е до края на Ноември 2023-та и включва безплатно силанизиране на първите 4 постоянни кътника.

4.7/5 - (3 rating)

Оставете коментар