База за практическо обучение на специализанти по детска дентална медицина към Медицински университет – Пловдив

Поставяне на временна зъбна коронка

Временни зъбни коронки – Всичко, което трябва да знаем за тях

Изработката и поставянето на постоянна коронка обикновено отнема няколко седмици. През това време травмираният изпилен зъб не може да бъде оставен оголен и е необходимо да се постави временна коронка. Понякога временните коронки причиняват лек дискомфорт или болка. Това не бива да ви притеснява, тъй като не е нещо необичайно.

Всичко, което трябва да знаете за временните зъбни коронки.

В настоящата статия ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за временните коронки. Обикновено те се поставят само за няколко седмици, така че трябва да се прояви търпение, ако те предизвикват лек дискомфорд.

Как да поддържаме орална хигиена след поставяне на временна коронка?

Орална хигиена при временни зъбни коронки

Продължете да правите ежедневната орална хигиена (минимум две измивания на зъбите с четка и поне 1 почистване с конец), като не оказвате прекомерен натиск върху временната коронка. Поддържайте зоната около временната коронка възможно най-чиста, като внимателно четкате зоната около нея. Бъдете внимателни, когато почиствате с конец. Приплъзвайте внимателно конеца, вместо да го движите нагоре и надолу.

Причини за дискомфорт при поставяне на временна коронка

Несъвместима коронка

Временни зъбни коронки- несъвместима коронка

Ако временната коронка не пасва правилно на зъба, тя може да създаде натиск върху засегнатия зъб и да причини дискомфорт. В такива случаи е много вероятно да се стигне и до падане на временната коронка. Ако това се случи трябва веднага да уведомите вашия зъболекар.

Пукнат зъб

Временни коронки - Пукнат зъб

Наличието на пукнат или счупен зъб може да създаде неприятно усещане след поставяне на временна коронка. Затова трябва да се направи обстоен преглед за наличие на пукнатини и счупвания. Ако наистина има такава травма на зъба може да се наложи лечение на кореновите канали, преди да се сложи постоянна коронка.

Кухини

В редки случаи се образува празнина между временната коронка и линията на венеца, при което бактерии могат да се развият в тези кухини и да се стигне до кариес.

Инфекция

Временни коронки - Инфекция

Ако след поставянето на временна зъбна коронка се развие инфекция, тя може да причини болка. Инфекцията може да доведе до подуване, натрупване на гной, повишена чувствителност, лош дъх и др.

Възпалени венци

Временни коронки - Възпалени венци

В редки случаи се стига до възпаление на венците, след поставяне на временна зъбна коронка. Обикновено дискомфорта изчезва след няколко дни.

Скърцане със зъби

Скърцането със зъби, известно още като бруксизъм, може да окаже натиск върху временната коронка и да я счупи или повреди. Затова хората, които страдат от този проблем, трябва да носят предпазител за уста по време на сън, за да се намали до минимум натиска върху временната коронка.

Как да се справим с дискомфорта и неприятните усещания?

Изплакване на устата със солена вода – солената вода е естествен антибактериален агент, който убива бактериите и намаля възпалението.Това е първото нещо, което трябва да направите, ако почувствате неприятно усещане в областта на временната коронка.

Болкоуспокояващи – болкоуспокояващите без рецепта като ибупрофен могат да облекчат болката и да донесат нужния комфорт.

Орални обезболяващи агенти – става въпрос за обезболяващи гелове, които съдържат локален анестетик. Гелът трябва да се прилага директно върху засегнатата област.

Протектор за уста – носенето на такъв протектор ще помогне на хора, които страдат от бруксизъм.

Налагане с лед – при подуване и възпаления, налагането с лед на всеки 30 минути носи силно облекчаващо действие.

Какво да правим, ако болката продължава повече от седмица?

Ако всички изброени по-горе неща не носят облекчение и болката продължава е време да се обадите на зъболекар и да насрочите час за посещение. Само професионален стоматолог може да определи каква е причината за продължителния дискомфорт и да предпише адекватно лечение.

Какво да правим, ако временната коронка падне?

Временните коронки се поставят само за няколко седмици, но въпреки това е възможно да се разхлабят и да паднат. Ако това се случи не се паникьосвайте, а следвайте тези стъпки:

     1. Ако виждате падналата коронка, вземете я и я задръжте.
     2. Обадете се на зъболекар и му обяснете какво се е случило.
     3. Ако ситуацията изисква посещение при зъболекар, уговорете си час. Ако не се изисква час за посещение, следвайте              инструкциите на зъболекаря.
     4. Не яжте лепкава храна или дъвчащи бонбони и избягвайте да оказвате натиск върху временната коронка.

Заключение

Болката след поставяне на временна коронка не е често срещана, но все пак се случва. Затова, когато на вас ви сложат временна коронка трябва да сте нащрек и да внимавате за признаци, които могат да показват някакви проблеми с временната коронка. Това е много важно в дългосрочен план и ще намали възможността за някакъв дефект на постоянните коронки.

Ако имате нужда от поставяне на зъбна коронка или просто искате да си направите профилактичен преглед, не се колебайте да се свържете с нас. В Специализирана дентална клиника Бушкалова основен приоритет е личното отношение към пациента, красота и естетика на усмивката. Нашите специалисти с радост ще се заемат и с най-заплетените случаи, за да върнат усмивката на лицето ви!

5/5 - (1 глас)

Оставете коментар