Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

10 грешки, които децата правят докато си мият зъбите

10 грешки, които децата правят при миене на зъбите

Децата често се сблъскват с трудности, когато си мият зъбите. Някои деца си мият зъбите прекалено бързо, докато други направо забравят за тази много важна част от рутинните хигиенни навици. Затова е много важно децата да бъдат научени на правилно миене на зъбите, за да имат здрава усмивка и отлична орална хигиена.

В настоящата статия ще ви запознаем с 10 често срещани грешки на децата при миенето на зъби. Ако забележите, че детето ви прави някоя от тези грешки е много важно да реагирате своевременно, защото това може да предотврати много проблеми свързани със зъбите в бъдеще.

Използват грешна четка за зъби

Използват грешна четка за зъби

Децата трябва да използват само меки четки за зъби, освен ако стоматолог изрично не е предписал друг вид четка. Твърдите четки могат да доведат до болка в областта на венците. Освен това твърдата четка може да износи емайла на зъбите, а това ги прави уязвими.

Забравят да си сменят четката за зъби

Забравят да се сменят четката

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 2-3 месеца, защото се износва и почистването става неефективно. Освен това старите четки могат да разнасят бактерии, което пък от своя страна увеличава риска от възпаление на венците.

Неправилна техника на четкане

Неправилна техника на четкане

Емайлът на зъбите е много здрав, но дори и той може да бъде увреден, когато четкането е твърде интензивно. Зъбите трябва да се мият с бавни кръгови движения за ефективно премахване на плаката.

Забравят да използват конец за зъби

Забравят да използват конец за зъби

Миенето на зъбите с четка и паста е изключително важно за правилната дентална хигиена. Друг много важен елемент от устната хигиена е почистването на зъбите с конец. При децата разстоянието между зъбите е много малко, което допълнително увеличава риска от кариес.

Грешна паста за зъби

Грешна паста за зъби

Децата са много придирчиви, когато става въпрос за вкусове. Заради това детските пасти за зъби имат толкова различни аромати. Ако детето не обича паста за зъби с вкус на мента, може да пробвате такава с вкус на ягода или дъвка. Намирането на точния вкус може значително да мотивира детето да си мие зъбите. Избирайте паста за зъби с флуорид, за да предотвратите възпаление на венците и кариеси.

Четката се съхранява неправилно

За да предотвратите растежа на бактерии по четката е много важно да я почиствате след употреба и да я поставите на място, което не е влажно и със свеж въздух. Четката трябва да се държи на места, които не са уязвими на допълнителни бактерии от въздуха.

Забравят да си мият езика

Забравят да си мият езика

Много деца не обичат да си мият езика, но много често точно той е виновникът за разпространение на бактерии, които причиняват възпаление на венците и кариеси.

Не си мият зъбите достатъчно дълго

Децата трябва да си мият зъбите поне 2 пъти на ден за минимум 2 минути. Много малчугани обаче ускоряват този процес и не отделят необходимото време. За да направите миенето на зъби по-приятно може да измислите някаква игра или да пеете любима песен на детето. Използвайте и таймер, за да сте сигурни, че детето отделя достатъчно време за миене и почистване на зъбите.

Забравят да си изплакнат устата

Забравят да се изплакнат устата

За оптимално премахване на плаката устата трябва да се изплакне след измиване на зъбите. Сложете малки чашки в банята, които децата да използват за изплакване на устата и премахване на всички излишни частици храна.

Миене на зъбите веднага след хранене

Миене на зъбите след хранене

За да се намали до минимум разпространението на бактериите в устата през нощта, детето трябва да си мие зъбите непосредствено преди лягане и не твърде скоро след вечеря или закуска. Трябва да се изчака поне 20 минути след ядене, преди да се мият зъбите, за да може слюнката да отмие излишната храна в устата.

Оценете ни

Оставете коментар