Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

Какъв е нормалният цвят на езика и как да се грижим за неговата хигиена

Какъв цвят е езикът ви? Кое е здравословно и кое не?

Езикът е мускулест орган, благодарение на който можем да говорим, да усещаме вкуса на различните храни и да преглъщаме.

Знаете ли, че цветът на езика определя неговото здравословно състояние?

Какъв е цветът на вашия език?

Какъв е цветът на вашия език?

В настоящата статия ще ви запознаем, какъв е здравословният цвят на езика и кога е необходимо да се потърси медицинска помощ.

Ако очите са прозорец към душата, то определено езикът е важен индикатор за състоянието на организма. Външният вид на езика дава на лекарите представа за определени аспекти на вашето здравословно състояние, а неговият цвят е един от най-важните показатели.

Как трябва да изглежда езикът?

Езикът трябва да има кръгла, симетрична форма и да е светло розов на цвят. Трябва обаче да отбележим, че при африканците, азиатците и средиземноморските народи може да има малко лилави или кафяви пигментации.

Покритието на езикът се образува от устойчивия протеин – каратин, който предпазва от надраскване и разраняване по време на хранене.

Погледнат отблизо, върху езикът се забелязват малки подутини (папили), които служат за няколко цели:

  • Те са чувствителни на температура и допир;
  • Съдържат вкусови рецептори, благодарение на които определяме всяка една храна като солена, сладка, кисела, горчива или пикантна;
  • Подпомагат процеса на поглъщане на храната.

Може ли диетата да повлияе на цвета на езика?

Може ли диетата да повлияе на цветът на езика?

Да, понякога храната, която ядем може да е причината за отклонения от обичайния цвят на езика. Това се дължи на факта, че папилите абсорбират цветовете и остатъците от храни и напитки, които консумираме. Всички сме виждали как цветен сладолед, близалка или бонбон може да оцвети езика на детето в най-различни цветове. Кафето, чаят и много видове храни, като например ястия с куркума, също могат да оцветят необичайно езика. В тези случаи обаче оцветяването е само временно. Пиенето на достатъчно вода и поддържането на добра устна хигиена бързо ще измие храните и оцветяванията, които са залепнали по езика.

Тъмен или светъл език, бели петна и други причини за безпокойство

Кота трябва да се притесняваме за здравето на езика?

Някои оцветявания и външен вид на езика са явни признаци за здравословни проблеми. Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако забележите някои от следните неща:

Кафявите и черните отенъци по езика сигнализират за състояние, наречено „черен космат език“. Това се получава, когато папилите станат твърде дълги. Големите папили улавят повече бактерии и остатъци от храната, което води до оцветяването на езика в кафяв или черен отенък. Факторите, които най-често водят до „черен космат език“ са тютюнопушене, сухота в устата, прекомерна консумация на кафе или черен чай, лоша орална хигиена и прием на антибиотици.

Бели петна по езика – това състояние обикновено се свързва с прекомерен растеж на дрожди в устата – известно още с медицинския термин Кандидоза. Кандидозата може да бъде предизвикана от диабет, ХИВ, носене на протези, тютюнопушене, сухота в устата, стероидни инхалатори, страничен ефект от прием на антибиотици и др. В много редки случаи белите петна могат да са симптом за наличие на рак на устата.

Ако по езикът има болезнени ранички с червен или жълт отенък, значи най-вероятно става въпрос за афти (раздразнени тъкани), кандидоза (която в редки случаи се проявява с червено оцветяване на езика) или в редки случаи рак на устата.

Ярко червеният език обикновено е индикация за липса на витамин В12 или инфекция, наречена скарлатина – причинява се от стрептококови бактерии в гърлото и е придружена от червени обриви по тялото. Наличие на яркочервени петна, които не причиняват болка и се местят от едно място на езика на друго, обикновено еиндикация за безобидното, но нелечимо заболяване, наречено „географски език“.

Четкане на езика или използване на стъргалка за език?

Четкане на езика - кое е най-доброто решение?

Добрата устна хигиена изисква четкане на зъбите поне 2 пъти дневно и почистване с конец веднъж дневно. Трябва обаче да се отделя необходимото време за почистване на езика.

Почистването на езика може да става по няколко начина – със задната част на четката за зъби (обикновено в задната част на главата на четките е релефна и се използва за почистване на език), посредством специални четки за език или чрез други специални приспособления, наречени стъргалки за език.

Изплезете хубаво език и с леки и плавни движения започнете да приплъзвате четката за зъби, четката за език или стъргалката за език от задната към предната част. Едно плъзгане надолу по средата на езика, едно плъзгане надолу вляво и едно плъзгане надолу вдясно. Така ще премахнете бактериите и хранителните остатъци, които полепват по папилите на езика.

Тревожите се за езика си? Какво трябва да направите?

Ако се притеснявате, че нещо не е наред с езика ви, особено ако имате рани, които не изчезват, възпалено гърло или други тревожни симптоми, значи е време да потърсите лекарска или зъболекарска помощ.

Зъболекарят може да прецени състоянието ви, да предпише нещо за облекчаване на състоянието, като медикаментозна вода за уста. Ключови фактори за здравето на езика са добрата орална хигиена и доброто хидратиране на устата.

За поддържане на отлична орална хигиена, а оттам и добро здравословно състояние на езика, се препоръчва професионално почистване на зъбите и езика поне веднъж на всеки 6 месеца.

В Специализирана дентална клиника Бушкалова за почистване на зъбите работим с иновативната швейцарска технология Guided Biofilm Тherapy. Почистването на зъбите и венците става максимално комфортно, безопасно и ефективно. Почистване на зъбен камък, премахване на плаката, почистване на езика и дезинфекция на цялата устна кухина.

За почистване на езика на пациентите в нашата клиника използваме немската четка за език TS1 Tongue Sanitizer – професионално решение за всяка една практика.

Защо трябва да се почиства езика в зъболекарския кабинет?

Защо трябва да почиствате езика в зъболекарски кабинет?

Приблизително 60% от всички бактерии в устата се намират върху езика.

Бактериите развиващи се върху повърхността на езика са основната причина за лош дъх (халитоза).

Всяка професионална дентална практика трябва задължително да включа почистване на езика към пакета си за почистване на зъбите и устата.

Защо сме се спрели точно на TS1 Tongue Sanitizer?

Вакуумна четка за език - TS1 Tongue Sanitizer
  • Значително по-добро почистване на езика в сравнение с конвенционалните четки;
  • Дълбоко почистване на езика чрез вакуумиране на бактериалното покритие на езика;
  • Отстранява бактериалното покритие на езика от устната кухина;
  • Не причинява дразнене или травмиране на папилите на езика.

На всеки наш пациент, на който правим професионално почистване на зъбите с Guided Biofilm Therapy, правим и почистване на езика с вакуумната четка TS1.

Освен това като бонус в края на процедурата подаряваме вакуумната четка TS1, за да може всеки пациент да се грижи за хигиената на езика си и в домашни условия.

Оценете ни

Оставете коментар