База за практическо обучение на специализанти по детска дентална медицина към Медицински университет – Пловдив

Вадене на мъдрец - всичко, което трябва да знаем

Вадене на мъдрец – Всичко което трябва да знаете

Скупчените или неправилно израснали мъдреци могат да предизвикат болка, инфекция, кариес, абцес и много други проблеми. Ваденето на мъдреците е най-добрият начин да се предотвратят последващи орални проблеми. Това ще осигури и достатъчно място на останалите зъби да растат и да останат здрави в бъдеще.

В настоящата статия ще обсъдим всичко, което трябва да знаете за вадене на мъдрец, така че да направите правилното информирано решение и да се чувствате спокойни по време на самата дентална процедура.

Какво представлява мъдреца?

Какво представлява мъдреца

Мъдреците са третите кътници, които израстват в устната кухина между 17-та и 24-та година (т.н. години на мъдростта). Мъдреците са 4 на брой – по 2 на горна и долна челюст, но могат да бъдат и по-малко или изобщо да не израснат. Мъдреците са полезни за дъвкателната функция ако са израснали правилно и човек има достатъчно място в устата за тях. Когато обаче мястото е недостатъчно или са израснали по неправилен начин могат да предизвикат болка, кариеси и заболявания на венците.

Вадене на мъдрец – Защо е необходимо?

Вадене на мъдрец

Има много причини, поради които може да се наложи вадене на мъдрец. Най-често това се дължи на факта, че те причиняват болка, инфекции и други дентални проблеми. Често израстват накриво или въобще не пробиват венеца и остават в костта.

Ето кои са най-честите причини за вадене на мъдрец:

Израснали са неправилно или са останали блокирани в челюстта;

Израстват под ъгъл спрямо другите зъби, което може сериозно да повреди съседните зъби;

Образуване на кисти (мехурчета пълни с течност), които могат да унищожат костта и да предизвикат загуба на зъб;

Могат да се развият кариеси или заболявания на венците.

Някои хора прибягват до изваждане на мъдреците си още преди да са предизвикали проблеми, тъй като обикновено те не изпълняват дъвкателна функция и по-скоро пречат на останалите зъби. В повечето случаи обаче се пристъпва към тази дентална процедура едва когато се появи някакъв проблем. Затова е много важно тийнейджърите и възрастните пациенти да се консултират със своя зъболекар, за да се установи дали имат проблемни мъдреци, които трябва да се извадят.

Кога се пристъпва към вадене на мъдрец

Ето кои са най-честите признаци, показващи, че трябва да се пристъпи към вадене на мъдрец:

Мъдрецът не е поникнал правилно;

Лош вкус в устата или затруднения при гълтане;

Венечната тъкан около мъдреца е отекла или зачервена;

Затруднения при хранене или при широко отваряне на устата;

Увреждане на костта или инфекция около зъба;

Кариес или друг дентален проблем по зъба открит по време на стоматологичен преглед.

На каква възраст се вадят мъдреците?

Повечето дентални специалисти препоръчват това да стане в късните тийнейджърски години или в началото на 20-те години. Това се дължи на факта, че в тази възраст корените на мъдреците все още не са напълно развити и процедурата ще се извърши по-лесно. Разбира се има и други причини, поради които се препоръчва ранно вадене на мъдреците. Ето кои са те:

Челюстта продължава да расте, а костите са по-меки, което прави екстракцията по-лесна и с по-малко риск от увреждане.
Корените на мъдреците не са толкова здраво свързани с челюстта, поради което с напредване на възрастта е по-вероятно да се стигне до инфекции.
Много хора изпитват затруднения да почистят правилно мъдреците си, защото се намират в най-задната част на устата. Неправилната хигиена води до заболявания на венците и други дентални проблеми.

Вадене на мъдреца

Ваденето на мъдрец се извършва с местна упойка, седация или пълна упойка в зависимост от броя зъби, които трябва да се извадят и сериозността на случая. В повечето случаи процедурата по изваждане на мъдрец отнема от десет минути до един час.

Мъдреци по време на бременност

Мъдреци по време на бременност

Поддържането на оралното здраве по време на бременност е изключително важно, тъй като то може да окаже влияние на здравето на зъбите на бебето. Често се случва така, че бъдещите майки имат проблеми с мъдреците точно по време на бременност. В такива ситуации трябва да се имат в предвид следните важни съображения:

Времето има значение: Ако планирате бременност и имате някакви проблеми с мъдреците е препоръчително да ги отстраните предварително. По този начин се намалява риска от дентални усложнения по време на бременността. Трябва да се има в предвид, че през бременността жените са по-предразположени към развитие на кариеси и възпаление на венците, затова превенцията може да бъде от голяма полза.

По време на бременността е най-добре да се избягват плановите дентални процедури. При силни болки обаче няма как да се чака толкова дълго време и понякога е необходимо да се вадят зъби и в този период. В такива случаи е задължително да се проведе консултация и лекар специалист и да се оценят рисковете и ползите.

Рентгенови снимки по време на бременност – рентгеновите снимки по време на бременност се правят само при спешни случаи. Нивата на радиация трябва да са минимални, затова трябва да се вземат предпазни мерки като оловни щитове и други.

Колко струва ваденето на мъдрец

Основните фактори, които влияят на цената при вадене на мъдрец са:

Брой извадени зъби – в едно посещение могат да бъдат извадени един, два или всички мъдреци. Естествено цената варира в зависимост от броя на извадените зъби.

Сложност на случая – Сложността на конкретния случай също оказва влияние върху цената. Израсналите правилно мъдреци се изваждат по-лесно и бързо. Ако обаче мъдреца е останал сраснал с костта може да са необходими по-сложни и скъпи хирургически техники.

Вид упойка – Изборът на анестезия също оказва влияние върху цената. Изваждането на мъдрец може да се извърши с местна упойка, седация или обща анестезия, в зависимост от сложността на процедурата и предпочитанията на пациента. Седацията и общата анестезия носят допълнителни разходи, което логично се отразява на крайната цена.

Как да се подготвим за ваденето на мъдрец?

Първата стъпка е да се запази час за преглед с орален хирург или лекар по дентална медицина. По време на прегледа е добре детайлно да се обсъди процедурата и да се зададат необходимите въпроси от страна на пациента.

Лекаря трябва да бъде уведомен за текущи здравословни проблеми и хронични заболявания. По този начин се осигурява по-голяма сигурност и безопасност за пациентите.

Лекаря трябва да бъде уведомен за всички лекарства, които вземате в момента, включително лекарства без рецепта, хранителни добавки и витамини. По този начин ще се избегнат възможни негативни взаимодействия.

Трябва да се представи подробна медицинска история, включително алергии и предишни хирургически интервенции.

Вадене на мъдрец под местна упойка

Вадене на мъдрец под местна упойка

До вадене на мъдрец под местна упойка се пристъпва когато зъбът е израснал добре над венеца и ваденето няма да изисква допълнителни сложни манипулации. След като се постави упойката зъбът се изважда с помощта на специални стоматологични клещи. Повечето хора не усещат никаква болка по време на процедурата, а времето за възстановяване обикновено е в рамките на 1-2 дни.

Вадене на мъдрец с пълна упойка

Вадене на мъдрец с пълна упойка

Когато мъдреца не е израснал и е останал в костта или корените са по-трудни за вадене, често се прибягва до обща анестезия, тъй като хирургическите процедури стават по-сложни. В този случай трябва задължително да потърсите услугите на специалист орален хирург.

Предимства на пълната упойка са:

Не се усеща никаква болка по време на хирургичната интервенция;

Операцията може да приключи по-бързо и без никакъв дискомфорт за пациента;

След приключване пациента не помни нищо от престоя си на зъболекарския стол;

Риска от възникване на усложнение е много нисък.

След процедурата

Какво да правим след ваденето на мъдрец

Незабавна следоперативна грижа – Ако ваденето на мъдреца е преминало под седация или обща анестезия, след приключване пациента ще бъде преместен в зона за възстановяване. За пациентите с местна упойка се предвижда само кратък период на възстановяване на стоматологичния стол. Нормално е в началото да има леко кървене и след като упойката спре да действа да се усеща болка. Зъболекарят или оралния хирург ще ви предоставят подробни напътствия как да се справите по-лесно с тези неразположения.

Подуване и синини – тези симптоми обикновено се появяват около зоната на изваждане. Леден компрес около засегнатата зона ще помогне за намаляване на отока през първите 24 часа.

Активност – почивката е от съществено значение за бързото възстановяване. Избягвайте тежка физическа дейност поне няколко дни след процедурата.

Напитки – Избягвайте използването на сламка през първите дни, тъй като смученето може да затрудни заздравяването.

Храна – През първите дни яжте само мека храна като кисело мляко, картофено пюре, супа и др.

Почистване на устата – устата трябва да се изплаква с топла солена вода няколко пъти на ден, за поддържане на хигиена и по-бързо заздравяване на раната.

Тютюнопушене – след вадене на мъдрец пушенето на цигари трябва значително да се намали, тъй като може да увеличи риска от поява на усложнения.

Шевове – Ако се налага раната да се зашие с шевове трябва стриктно да се спазват инструкциите за следопаративна грижа, за да се елиминират всякакви възможни проблеми.

Рискове

Изваждането на мъдрец е стандартна дентална хирургична процедура, която в повечето случаи протича безопасно. Все пак трябва да сте наясно с възможните рискове и усложнения, които в редки случаи възникват. Ето някои от възможните рискове, свързани с ваденето на мъдрец:

Суха авеола – получава се когато в алвеолата на извадения зъб не се образува съсирек и костта остава оголена, а това предизвиква инфекция и болка.

Инфекции – оперативното място може да се инфектира поради наличието на бактерии или заседнали хранителни частици. Затова е много важно да се спазват предписанията за устна хигиена и следоперативна грижа.

Увреждане на съседните зони – По време на екстракцията има минимален риск от увреждане на съседни зъби, нерви, челюстна кост или синуси. Опитните специалисти намалят значително този риск, но при много сложни случаи и уникални анатомични ситуации той остава.

Важно е да се запомни, че повечето екстракции на мъдреци преминават успешно без никакви усложнения. За да се намалят рисковете свързани с изваждането на зъбите трябва да се спазват всички предоперативни и следоперативни инструкции от лекаря по дентална медицина или оралния хирург.

Заключение

Специализирана дентална клиника Бушкалова разполага с опитни лекари по дентална медицина и орални хирурзи, в чиито ръце може да се чувствате спокойни, когато се наложи вадене на мъдрец. В клиниката разполагаме и с напълно оборудвана операционна, в която се извършват процедури под седация и обща анестезия, така че ще се погрижим качествено и за най-трудните и заплетени случаи. Освен това разполагаме с ултра модерен дентален компютърен томограф и рентгенов кугел. С помощта на прецизната образна диагностика оралния хирург или зъболекаря взима най-точното и безопасно за пациента решение как да протече денталната процедура по екстракция на зъба. Запазете своя час за преглед.

5/5 - (1 глас)

Оставете коментар