Възстановяване след поставяне на зъбни импланти

Възстановяване след поставяне на зъбни импланти

Поставянето на зъбни импланти може да се определи като лека микрохирургична манипулация. Не е толкова инвазивна процедура, колкото някои други стоматологични операции, като например изваждането на зъб. Все пак трябва да се предприемат някои предпазни мерки, докато зараснат новите импланти. В следващите редове ще обсъдим процеса на възстановяване след поставяне на зъбни импланти.

Поставяне на зъбни импланти

Първи ден след операцията

Веднага след операцията няма да чувствате никаква болка или дискомфорт, тъй като упойката все още ще действа. Кървенето обикновено спира в рамките на 1-2 часа, но е възможно да се появи периодично кървене в рамките на първите 24 часа след операцията.

След като упойката престане да действа е нормално да почувствате известна болка и дискомфорт. Хирургът извършил поставянето на импланта може да ви предпише болкоуспокояващи, които да вземате според указанията. В случай, че не са ви изписани болкоуспокояващи, може да ползвате лекарства, изписвани без рецепта, като например ибупрофен. Поставянето на лед върху бузата, в близост до мястото на поставяне на импланта, също облекчава болката.

След като се приберете у дома трябва да си почивате, да бъдете спокойни и отпуснати. Препоръчително е да си вземете един ден отпуск за възстановяване, но при някои хора процедурата минава толкова гладко, че те още на следващия ден са на работа. Следвайте инструкциите на стоматолога и в началото яжте само меки храни. Измийте зъбите си нормално, но не мийте мястото, където е поставен импланта. Вместо това може да използвате вода за уста по препоръка на лекаря. На практика възстановяването след поставяне на зъбни импланти започва още от първия ден.

Възстановяване след поставяне на зъбни импланти - от 1 до 3 дни след операцията

В този период симптоми като болка, дискомфорт и подуване се проявяват най-осезаемо. В рамките на ден след операцията кървенето трябва да спре нацяло. Все още трябва да се храните с меки храни, да избягвате тежки натоварвания и упражнение. При миене на зъбите не трябва да се четка около мястото, където е поставен импланта. Спазвайки тези стъпки ще намалите кървенето и ще подпомогнете процеса на заздравяване.

Възстановяване след поставяне на зъбни импланти - от 3 до 7 дни след операцията

След 3-я ден може да започнете да се храните с малко по-твърди храни, като меки тестени изделия и ориз. През първата седмица след поставянето на имплантите трябва да избягвате твърди и хрупкави храни. Може да започнете да правите леки физически упражнения, без да се претоварвате. Тежката работа или упражнения може да причини болка в мястото, където е поставен импланта.При миене на зъбите не четкайте директно мястото на имплантиране поне една седмица.

Възстановяване след поставяне на зъбни импланти - 1-2 седмици след операцията

В този период трябва да посетите клиниката за преглед и премахване на шевовете, в случай че са използвани неразтварящи се конци. Лекуващият стоматолог ще провери как върви процесът на лечение и възстановяване и ще отговори на всичките ви въпроси. След втората седмица процеса на зарастване ще е почти завършил и може да почнете да четкате мястото на импланта. През този период може да разнообразите менюто си и да се храните с почти всякаква храна. Все пак дъвчете твърди, жилави и хрупкави храни от противоположната страна на устата.

В рамките на две седмици след операцията процеса по възстановяване след поставяне на зъбни импланти е почти приключил. Мястото, където е поставен имплантът все още може да е леко чувствително на допир, но това не бива да ви притеснява. Имплантът ще продължи да заздравява и да се свързва с челюстната кост през следващите от 3 до 6 месеца, но първоначалния процес на заздравяване ще приключи.

Заключение

Зъбните импланти са най-добрият начин за възстановяване на липсващи зъби. Ако се интересувате от предимствата на имплантите и се чудите дали сте подходящ за подобно лечение, не се колебайте да се свържете с Специализирана Дентална клиника Бушкалова (Мегадент § МДЦ Естетика) като попълните формата ни за контакт в сайта или директно позвъните на един от двата телефона: 0882 61 82 27; 0886 12 89 89.

По време на консултацията със стоматолог от нашия екип може да разберете дали имплантите са подходящ избор за вас и да проучите другите възможности за възстановяване на липсващ  или счупен зъб.

Оценете ни

Оставете коментар

bg_BGBulgarian