Дентално лечение на деца под пълна упойка

Дентално лечение на деца под пълна упойка

Лечението на деца изисква по-специфично отношение и настройка на медицинското лице. Това важи в още по-голяма степен, когато става въпрос за дентално лечение на деца. Често децата изпитват силно притеснение от зъболекарския кабинет и не са склонни да съдействат на детския стоматолог, особено когато става въпрос за по-дълги и сложни манипулации. В такива случаи може да се приложи дентално лечение на деца под пълна упойка.

В Специализирана дентална клиника Бушкалова (Мегадент § МДЦ Естетика) разполагаме с най-съвременна и напълно оборудвана операционна зала, в която може да се извършва дентално лечение на деца под пълна упойка. Когато се събуди детето няма да помни нищо и процедурата ще е преминала, без да е изпитало болка и притеснение.

Няколко бързи факта за зъболечение на деца под пълна упойка:

  • Детският зъболекар ще препоръча пълна упойка, само ако тя е наистина необходима.
  • Детето ще бъде в медикаментозен сън през цялото време и няма да помни нищо.
  • Преди поставяне на пълна упойка трябва да се спазва определен режим на хранене и пиене.
  • След приключване на стоматологичната процедура и излизане от пълна упойка детето трябва да остане известно време в клиниката, докато изчезне нацяло действието на упойката. Едва тогава ще е безопасно да се прибере вкъщи.

Предварителна подготовка за поставяне на пълна упойка при деца

При необходимост от анестезия има някои важни правила за хранене и пиене, които трябва да се спазват. Този режим почва да се спазва един ден преди поставянето на пълна упойка и зависи от възрастта на детето.

За бебета под 12 месеца

Последното хранене на бебето трябва да е било най-много 6 часа преди стоматологичната процедура, ако става въпрос за бебета хранени с адаптирано мляко и най-много до 4 часа преди процедурата, ако бебетата са кърмени.

За всички деца над 1 година

Вечерта преди процедурата след полунощ не трябва да се приема твърда храна или непрозрачни течности. Това включва мляко, натурални сокове и газирани напитки. До 2 часа преди поставянето на пълната упойка може да се пие само вода, без да се прекалява. В деня на операцията няколко глътки вода са достатъчни. Ако детето приема някакви лекарства трябва да се посъветвате с лекуващия стоматолог дали може да ги взема в деня на процедурата.

Безплатна силанизация при деца

Поставяне на упойката

След пристигане в денталната клиника ще се измерят теглото и жизнените показатели на детето, а родителят или законния настойник трябва да подпише формуляр за съгласие.

Анестезиологът решава какво упойващо лекарство да получи детето, на базата на медицинска информация, възраст, тегло и др. Ако желаете може да останете, докато се дава лекарството за сън. След като детето бъде отведено в оборудваната операционна зала върху носа и устата ще бъде поставена малка маска. Тази маска подава медикамент, който ще му помогне да се отпусне и ще го накара да заспи. Когато упойката започне да действа се пристъпва към интубация – поставяне на малка тръбичка в трахеята, по която преминават дихателните и анестетични газове. Посредством интубацията дихателните пътища са напълно защитени от попадане на слюнка и чужди тела по време на работа.

След като детето е заспало започва интравенозното седиране. Чрез него се подава лекарството, което ще го поддържа в медикаментозен сън по време на операцията. Когато упойката подейства напълно е време родителя да бъде отведен в чакалнята. Жизнените показатели на детето – сърдечен ритъм, кръвно налягане и др. са внимателно наблюдавани по време на цялата процедура.

Орална хирургия Стара Загора

Как да успокоите детето

За много родители цялата процедура по поставяне на пълна упойка може да бъде доста стресираща. Децата усещат, когато родителите им са загрижени, затова трябва да се опитате да бъдете възможно най-спокойни и насърчителни. Доказани практики за успокоение са:

   • Вземете любим предмет или играчка, която детето да държи през цялото време.
   • Може да държите детето за ръка и да го галите по косата и лицето, за да го поощрявате и да му напомняте, че сте там.
   • Може да шепнете, говорите или пеете. Гласът на родителя успокоява децата.

Въпреки присъствието на родител, операционната зала е притеснително място за едно дете, затова не бива да се притеснявате, ако то се разстрои, въпреки вашето присъствие. Безопасността на детето е грижа на лекарите, затова ако бъдете помолени да напуснете операционната, трябва да го направите бързо и тихо.

Излизане от упойка

Когато стоматологичните процедури приключат, детето ще бъде изведено в стаята за възстановяване, където ще продължат да се следят жизнените му показатели. Ефектът от упойката може да продължи няколко часа.

Носът, устата и гърлото могат да останат изтръпнали в продължение на 30-45 минути след излизането от упойка, а гърлото да е възпалено в продължение на 1-2 дни. В първите минути е нормално детето да се чувства замаяно или да му се гади. В първите няколко часа, след излизане от упойка трябва да се храни само с меки храни.

Чувството на умора, породено от пълната упойка може да продължи до следващия ден. Затова е много важно, след като се приберете у дома, детето да има минимална активност през остатъка от деня. На следващия ден нещата трябва постепенно да влезнат в норма и детето да се върне към нормалната си рутина. Ако обаче има треска, силно кървене на венците, силна болка, повръщане или световъртеж в продължение на повече от 24 часа след стоматологичната операция, трябва незабавно да се обадите на лекуващия зъболекар.

5/5 - (1 глас)

Leave a Reply