Счупен зън- Кое решение да изберем

Счупен зъб – Кое е най-доброто решение на проблема

Възстановяване на счупен зъб

Много хора не подлагат на лечение своите счупени или напукани зъби, защото имат притеснения как ще изглежда и ще се усеща поправения зъб. Други пък не са наясно с последствията от липсата на лечение при счупен зъб. Затова трябва ясно да заявим, счупен или пропукан зъб може да бъде възстановен и да изглежда като естествените зъби. За постигане на тази цел има няколко възможни лечения. Колкото по-добре информирани сте за тях, толкова по-добър може да е крайният резултат.

Не всички фрактури по зъбите са еднакви

При счупен зъб, първо трябва да се провери дали е засегнат нервът (зъбната пулпа). Ако в следствие на фрактурата изпитвате повишена чувствителност или болка, значи най-вероятно нервът е оголен. Избора на лечение в голяма степен зависи от това колко големи са пораженията по зъба и дали е засегнат нервът.

Какви са видовете зъбни фрактури?

Счупен зъб - възможни лечения

Дребни фрактури

Дребни фрактури, като например малки отчупвания на върха на зъба са лесни за възстановяване. Обикновено в този случай се прилага козметичен контуринг. На съседните зъби също трябва да се приложи контуринг, за да няма зъб, който да изпъква пред другите. Бондингът също е добра алтернатива за „запълване“ на дефектите. При дребни фрактури по зъбите не е необходимо да се поставят коронки. Възможно решение в този случай са керамични фасети на зъбите.

Пропукани зъбни коронки

Коронките не са вечни и понякога се напукват. Оглеждайте се за постепенно появяващи се тъмни контури по линията на венците. Тяхното наличие обикновено е сигнал за пукнатини по коронката или свиване на венечната тъкан. Ако не се обърне внимание на пукнатините по коронката, може да се стигне до нейната подмяна. Ако обаче реагирате бързо, първоначалните дребни фрактури и напуквания могат да бъдат възстановени с изглаждане на грапавините или лек бондинг с композит.

Големи фрактури (счупен зъб)

Сериозните фрактури по зъбите обикновено са причинени от някакъв инцидент. Затова тук лечението трябва да е възможно най-малко стресово за пациента. Зъболекарят може да използва композитен или керамичен бондинг за някои от повредените зъби и коронки за други, особено когато е нужно време, за да се определи дали нервът може да бъде спасен. 

 

При сериозни фрактури по зъбите трябва възможно най-бързо да се потърси стоматологична помощ, дори и при липса на болка. Често единственият видим знак за щети по нерва е промяна на цвета на зъба. В подобни случаи увредения нерв се вади и се запълват кореновите канали. Ако липсва голяма част от зъба, обикновено е нужно да се постави коронка. Ако зъбът се счупи в основата на венеца може да се наложи хирургична интервенция, с цел разкриване на по-голяма част от зъбния корен.Това от своя страна може да помогне за спасяването на зъба и неговото възстановяване с зъбна коронка.

Вертикална фрактура на корена

В случай на вертикална фрактура на корена е много трудно зъбът да бъде спасен и обикновено се стига до екстракция (вадене на зъба). Все пак е добре да се обсъдят всички възможни варианти, преди да се стигне до вадене на зъба. Основната цел е да се запази цялостта на зъбната дъга и запазване на естествените зъби, колкото е възможно повече. В случай, че ваденето на зъба е неизбежно е добре възможно по-бързо да се постави имплант на мястото на липсващия зъб.

Кое е най-подходящото лечение за вас, ако имате счупен зъб? Ще ви помогнем сами да намерите отговор на този въпрос.

Представени са детайно леченията посредством Козметичен контуринг, Бондинг, Порцеланови фасети и Коронки.

Кое е най-доброто решение на проблема?

Козметичен контуринг

  • Продължителност на денталната процедура – 15 – 60 минути за работа.
  • Поддръжка – Ежедневно почистване с четка и конец за зъби.
  • Резуллтати – Зъбите може да изглеждат прави веднага след процедурата. 
  • Дълготрайност – Неопределено.
  • Стойност – Определя се след консултация.
  • Предимства – Без нужда от упойка, дълготрайни резултати, няма нужда от поддръжка, най-консервативния подход, най-бързата опция.
  • Недостатъци – Прекалено голямата редукция може да навреди на линията на усмивката. Захапката ограничава, колко може да се отнеме от зъбите. В редки случаи чувствителността може да бъде проблем за процедурата.

Бондинг

  • Продължителност на денталната процедура – 1 час за работа на зъб.
  • Поддръжка – Професионално почистване 3 – 4 пъти на година. Избягване да се отхапва надолу на твърди храни и сладолед. Внимателно почистване с конец. Визита при зъболекар при нараняване на покритието. Веднъж годишно – флуорна процедура.
  • Резуллтати – Повечето пукнатини или счупвания могат да бъдат лесно коригирани.
  • Дълготрайност – 5 – 8 години, с професионално поддържане веднъж на няколко години
  • Стойност – Определя се след консултация.
  • Предимства – Без нужда от упойка. Незабавен резултат. Малка редукция на зъбите. Зъбите могат да бъдат изсветлени. По-евтин метод от фасетите и короните.
  • Недостатъци – Може да се появят пукнатини или петна по покритието. Има ограничен срок на трайност. Може да се окаже неефективен метод по отношение на някои травми.

Порцеланови фасети

  • Продължителност на денталната процедура – 2 визити при зъболекар, 1 час и повече за работа на зъб
  • Поддръжка – Професионално почистване 2 – 4 пъти на година. Избягване на свръхзвуково и абразивно почистване. Внимание при отхапване и дъвчене на твърди храни. Използвайте задните зъби, за да избегнете момент на усукване. Флуорно лечение веднъж годишно.
  • Резуллтати – Полирани, естествено изглеждащи зъби, като може да бъде добавен ефект и на подредени и равни зъби, по-голяма устойчивост на петна от бондинга.
  • Дълготрайност – 5 – 12 години
  • Стойност – Определя се след консултация.
  • Предимства – По-малка податливост на износване и чупливост отколкото при бондинга. Отлично свързване с емайла. Минимално оцветяване.
  • Недостатъци – По-скъп метод от бондинга. Трудно за възстановяване, ако фасетите се пропукат или счупят. Възможна
   е поява на петна между зъбите, в зависимост от това как са поставени фасетите. Необратимо, ако твърде много от емайла е отнет от зъба. Обикновено не изисква упойка.

Коронки

  • Продължителност на денталната процедура – 2 визити при зъболекар, 1 – 4 часа за работа до 4 зъба (повече време за повече зъби или по-интензивна намеса).
  • Поддръжка – Избягване да се отхапва надолу на твърди храни и сладолед. Флуорно лечение веднъж годишно. Ежедневно почистване с четка и конец за зъби. Почиствайте внимателно с четка за зъби, за да избегнете отдръпване на венеца и да се покажат границите на короната.
  • Резуллтати – Най-добрия естетичен резултат по отношение на преоформянето на зъбите.
  • Дълготрайност – 5 – 15 години (зависи от счупвания, проблеми с тъкани и разрушаване).
  • Стойност – Определя се след консултация.
  • Предимства – Могат да бъдат коригирани счупвания. Зъбите могат да бъдат избелени до желана степен. Възможни са някои корекции по подредбата на зъбите.
  • Недостатъци – Възможно счупване. Изисква слагане на упойка. Зъбите могат да бъдат удължени (отнема се съществена част от емайла на зъба). Не е постоянно решение. По-скъп метод от бондинга или козметичния контуринг.
4/5 - (2 гласs)

Leave a Reply