Чувствителни зъби - причини и решения на проблема

Чувствителни зъби – Причини и решения на проблема

Чувствителността на зъбите обикновено възниква при консумация на студени, горещи, кисели или сладки храни и напитки. При някои хора с по-чувствителни зъби, дори вдишването на студен въздух причинява болка. Тази болка обикновено е внезапна и остра, тъй като идва от нервните окончания на зъбите.

Чувствителност на зъбите – Какво представлява?

Това състояние се наблюдава, когато един от вътрешните слоеве на зъбите (дентинът) се оголи. Обикновено това се случва при отдръпване на венеца и разкриване на корените. Корените на зъбите, които не са покрити с твърд емайл, съдържат хиляди малки каналчета, водещи до центъра на зъба (пулпата). Тези каналчета, наричани още дентинови тубули, достигат до нерва и от там идва болката, която усещаме. Чувствителните зъби могат да са симптом и на други дентални заболявания, като кариес, напукан зъб, отчупен зъб или заболяване на венците.

Чувствителност на зъбите

Причини за чувствителни зъби

Много са факторите, които могат да причинят чувствителност на зъбите, но най-често това се дължи на:

 • Прекалено усилено четкане на зъбите – Усиленото четкане или използването на четка с твърд косъм може да износи емайла и да оголи дентина.

 • Отдръпване на венците – Някои хора са генетично предразположени към изтъняване на тъканта на венците. При други това е в резултат на пародонтоза. В крайна сметка отдръпването на венците оголва корените на зъбите.

 • Напукани зъби – Напуканите или счупени зъби са изложени на бактерии, заради натрупването на плака. Навлизането на бактерии в пулпата причинява възпаление, а оттам и повишена чувствителност.

 • Скърцане със зъби – Скърцането и стискането на зъби износва емайла, а това разкрива намиращия се под него дентин.

 • Възраст – Най-висока чувствителност на зъбите имат хора на възраст между 25 и 30 години.

 • Натрупване на плака – Натрупването на плака върху корените също причинява чувствителност.

 • Кисели храни – Редовната консумация на храни с високо киселинно съдържание, като кисели краставички, цитрусови плодове, домати и чай може да причини ерозия на емайла.

 • Скорошни стоматологични процедури – Те могат да причинят временна чувствителност на зъбите, която обикновено трае от 4 до 6 седмици. Най-често се получава след почистване на зъбите или при поставяне на пломби.

Какво можете да направите при чувствителни зъби?

Използвайте паста за чувствителни зъби – Задължително избраната от вас марка трябва да е флуорирана паста за зъби.

Поддържайте добра орална хигиена – Научете кои са правилните техники за четкане на зъбите и почистване с конец. Почиствайте старателно и внимателно всички части на зъбите и устата. Използвайте четка за зъби с мек косъм, за по-малко триене със зъбната повърхност и дразнене на венците.

Внимавайте какво ядете – честата консумация на силно киселинни храни постепенно разгражда зъбния емайл и оголва дентина.

Използвайте флуорирани дентални продукти – ежедневната употреба на флуорирана вода за уста може да намали чувствителността на зъбите.

Не скърцайте със зъби – ако скърцате или стискате зъби по време на сън, може да използвате предпазител за уста.

Посещавайте редовно зъболекаря – не пропускайте профилактичните прегледи, професионални почиствания и лечения с флуорид.

Ако изпълните горните точки и проблема с чувствителността на зъбите не се решава, трябва да се консултирате със стоматолог. Има някои стоматологични процедури, които помагат в подобни ситуации, като:

 • Бондинг – благодарение на бондинга се покриват откритите коренови повърхности.
 • Нанасяне на флуорни лакове върху открита коренова повърхност.
 • Дентинови селъри – те също се нанасят върху откритата коренова повърхност.

Заключение

Чувствителните зъби могат да бъдат в резултат на износен емайл, оголени корени, скорошни стоматологични процедури, напукани или отчупени зъби. Дали този проблем има нужда от лечение, зависи най-вече от първоизточника. Леката форма на чувствителност се преодолява с по-добра орална хигиена и използване на паста за чувствителни зъби. При по-силна чувствителност, причинена от отдръпване на венците, кариес или напукани зъби, може да се изисква лечение. В такива случаи стоматолога е този, който най-добра познава проблема и може да препоръча най-доброто решение.

Оценете ни

Оставете коментар

bg_BGBulgarian