Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

Професионално почистване на зъбите от плака и зъбен камък.

Професионално почистване на зъбите – Какво трябва да знаем за него?

Много хора пренебрегват важността на редовното посещение при зъболекар, за почистване на зъбите. Намират го за досадна задача, поради което предпочитат да почистват зъбите си само с четка и конец. Трябва обаче ясно да се знае, че колкото и да търкате с четката и да почиствате с конеца, няма как компенсирате ползите от периодичното почистване на плаката и зъбния камък от зъболекар. Четкането и почистването с конец не могат ефективно да отстранят храната попаднала между зъбите и в дълбоките ямки.

Без почистване, зъбите могат много лесно да се повредят или обезцветят. Освен върху усмивката и цялостната ви визия, това може да има и много по-сериозни последствия. Много научни проучвания свързват лошата орална хигиена с някои хронични заболявания, като диабет, инсулт и сърдечни заболявания. Затова поддържането на чисти и здрави зъби е един от стълбовете на здравословния начин на живот. Настоящата статия има за цел да ви запознае с всичко, което трябва да знаете за почистването на зъбите.

Защо е необходимо регулярно почистване на зъбите при стоматолог?

Краткия отговор на този въпрос е, защото четката за зъби и почистването с конец не са достатъчни, ако искате да имате отлична орална хигиена. В идеалния случай процедурата по почистване на зъбите трябва да се извършва поне 2 пъти годишно. Това ще гарантира вашата отлична орална хигиена и ще ви предпази от множество медицински проблеми свързани със зъбите.

Професионалното почистване на зъбите води до:

Предпазва от поява на кариес

Плаката представлява киселинни вещества, които разяждат зъбния емайл. Когато не се отстранява качествено плаката може да причини кариес. Четката и конеца не могат да премахнат плаката от най-труднодостъпните места.

Предпазва от заболявания на венците

Заболяванията на венците са една от основните причини за загуба на зъб. Всичко започва от бактериите, които причиняват възпаление на венците и инфекции. При професионалното почистване на зъбите се почистват старателно венците и трудно достъпните места около тях.

Носи свеж дъх

Проучванията показват, че хората, страдащи от лош дъх, обикновено имат сериозен дентален проблем. При нередовно почистване на зъбите, между тях остава храна, а това води до натрупване на зъбен камък. Зъбният камък от своя страна води до появата на лош дъх, а лошия дъх може да причини неприятни инфекции на гърлото. Професионалното почистване на зъбите поне два пъти годишно ще ви предпази от тези проблеми.

Ослепителна усмивка

Блестяща усмивка с професионално почистване на зъбите

Най-ефикасният начин за блестяща усмивка са редовните посещения при стоматолог за почистване на зъбите. Ако това не е достатъчно и искате още по-ярка усмивка може да попитате вашия зъболекар относно процедурата за професионално избелване на зъбите.

Добро цялостно здравословно състояние

Медицината е доказала, че съществува връзка между лошото орално здраве и появата на хронични заболявания като инсулт, диабет и сърдечни заболявания. Затова грижейки се за зъбите си, вие се грижите за цялото си тяло.

Пестите пари и време

Почистването на зъбите пести време и пари в дългосрочен план

Всеки знае, че превенцията е най-доброто лечение. Професионалното почистване на зъбите предпазва от заболявания, чието лечение е скъпо и отнема много време. Затова малката инвестиция в почистване на зъбите днес, ще ви спести много по-големи разходи утре.

Как протича професионалното почистване на зъбите?

Много хора погрешно си създават представа, че процеса по почистване на зъбите е сложен и отнема много време. Това изобщо не е така. Напредъкът в технологиите направи професионалното почистване на зъбите лесно и бързо, при това съобразено с индивидуалните нужди на всеки пациент. Самият процес се състои от няколко стъпки, но вашия зъболекар може да добави още процедури, ако това е необходимо.

Ето кои са най-честите стъпки при едно професионално почистване на зъбите:

Преглед и консултация

Почистване на зъбите от плака и зъбен камък

Първото нещо е обстоен преглед на цялата ви уста. В тази стъпка зъболекаря ще прегледа обстойно вашите зъби и венци. При наличието на някакъв проблем, зъболекаря ще прецени дали проблема изисква спешно отстраняване. Ако всичко е наред ще продължите към същинската процедура за почистване на зъбите.

Отстраняване на плаката и зъбния камък

Плаката може да се отстрани с редовно миене на зъбите и почистване с дентален конец, но зъбният камък може да се отстрани само с професионално почистване. Зъбният камък се натрупва около линията на венците и между зъбите. Конвенционално той се отстранява със скалери и ротационни инструменти, които обаче могат да увредят зъбите и венците.

Ние в Дентална Клиника „Мегадент“  – Стара Загора работим само с най-съвременна техника за почистване на зъбен камък. Швейцарската технология Guided Biofilm Therapy превръща почистването на зъбите и венците в същинско СПА изживяване.

Професионално почистване на зъби с Guided Biofilm Therapy

Първо се отстранява плаката с помощта на уреда AIRFLOW, който използва само нежна струя от въздух и топла вода. След това с уреда PERIOFLOW нежно и ефективно се отстранява плаката от дълбоките пародонтални джобове. Накрая с уреда PIEZON нежно и безболезнено се отстранява зъбния камък.

Изплакване

Тази стъпка включва изплакване на устата за отстраняване на всякакви остатъци, останали по време на процеса на почистване на зъбите. Обикновено течността за изплакване съдържа флуорид, тъй като той подсилва зъбния емайл.

Заключение

Професионалното почистване на зъбите от зъболекар носи безброй предимства. Благодарение на него още в най-ранна фаза се откриват дентални проблеми като заболяване на венците, кариес и др. Почистването прави зъбите по-бели и лъскави, а освен това носи свежест в устата. Затова, ако искате устната ви хигиена да бъде безупречна не пестете време и средства за редовно професионално почистване на зъбите.

Оценете ни

Оставете коментар