10 съвета преди да си сложите порцеланови фасети

10 съвета, преди да си сложите порцеланови фасети

Чували ли сте за порцеланови фасети? Всеки един от нас се е заглеждал по известните личности от страниците на лъскавите списания и се е чудил как тези хора имат толкова перфектни зъби? Как усмивките им са толкова перлено бели и идеално подравнени? Дали те са генетично благословени или има някаква друга тайна за тези перфектни усмивки? Тайната са порцелановите фасети, които преобразяват всяка една усмивка и я превръщат в истинско произведение на изкуството.

Повечето хора, които имат проблемни зъби са много скромни на усмивки, защото са наясно с начина, по който изглеждат зъбите им. Ако и вие сте един от тези хора, може би е време да помислите как да върнете самочувствието си. Настоящата статия има за цел да ви запознае с всичко, което трябва да знаете за порцелановите зъбни фасети.

1. Какво точно представляват порцелановите фасети?

Порцелановите фасети се предлагат в различни нюанси на бялото.

Зъбните порцеланови фасети са тънък слой порцеланов материал, който идеално прилепва към повърхността на зъба. Изработват се по поръчка за всеки отделен човек и се отличават по размер, цвят и форма.

Повечето хора ги свързват с Естетичната стоматология, но те могат да се използват и при възстановителни процедури. Те са по-малко инвазивни от поставянето на коронка, тъй като тя покрива целия зъб, докато фасетите покриват само повърхността на зъба.

Фасетите прилепват към естествените човешки зъби, затова са чудесен избор за корекция на зъбите, вместо замяната им с импланти или протези.

2. Кой има нужда от порцеланови фасети?

Порцелановите фасети са добро решение за повечето хора. Всеки, който иска да промени външния вид на усмивката си е идеален кандидат. Фасетите променят цвета, формата и размера на вашите естествени зъби. Дори зъбите ви да са в лошо състояние, ако имате здрави венци и добра костна структура, може да си поставите фасети.

Фасетите са много добро решение за следните стоматологични проблеми:

  • Отчупени зъби;
  • Оцветявания по зъбите;
  • Поправяне на стари пломби;
  • Неравна или тясна усмивка;
  • Разстояние между зъбите;
  • Скупчени зъби;
  • Проблеми със захапката;
  • Оцветявания от антибиотици или флуороза.

Поставянето на фасети е персонализиран процес, затова ви е необходим зъболекар запознат с детайлите на естетичната стоматология.

3. Кога фасетите може да не вършат работа?

Има няколко ситуации, при които порцелановите фасети не са решение или поне не дават резултати веднага. В повечето случаи има нужда от допълнителна стоматологична работа, преди да се пристъпи към поставянето на фасети.

При много износени зъби поставянето на фасети върху тяхната повърхност е много трудна задача. При голямо разстояние между зъбите е необходимо първо намесата на ортодонт. Ортодонтът премества зъбите, за да премахне големите празнини, след което естетичния зъболекар може да постави фасетите.

Други ситуации, при които фасетите не работят, са когато зъбите са прекалено скупчени или челюстта е много малка и зъбите са подредени неправилно. Тук отново е необходимо първо да се намеси специалист ортодонт.

4. Как протича самия процес по поставяне на фасети?

Поставянето на фасетите става само с 2 посещения до стоматолога.

След като сте се решили да си сложите порцеланови фасети, са необходими само 1-2 посещения при естетичен стоматолог. Първо трябва да бъдете прегледани, за да се установи дали има нужда от някаква предварително стоматологична работа.

При първото посещение много тънък слой емайл се отстранява от зъбите (по-тънък от дебелината на нокът). След това се взима отпечатъка на зъбите, за да се създаде отливка, която се използва за направата на фасетите и се поставя временно покритие.

При второто посещение временното покритие се отстранява и с помощта на специално лепило се поставят постоянните фасети.

Повечето пациенти предпочитат поставянето на местна упойка при тези интервенции.

5. Възстановяване след процедурите

Много хора се притесняват от възстановителния процес, след извършване на стоматологични процедури. В случая с фасетите то трябва да протича много леко. В началото може да откриете, че зъбите ви са малко по-чувствителни към топло и студено. Може известно време да се чувства и лека болка, но като цяло основно трябва да се наслаждавате на новата си бляскава усмивка.

Фасетите не изискват някаква по-специална грижа от грижата за естествените зъби. Имате нужда единствено от редовно почистване и периодични посещения за контролни прегледи при зъболекар. Добрата устна хигиена е гаранция за здрави зъби и венци. Колкото по-добре се грижите за зъбите си, толкова по-дълго ще издържат фасетите.

6. Колко време издържат порцелановите фасети?

Колко време издържат порцелановите фасети?

Най-важното, което трябва да знаете, е че тази процедура не е временно решение. Те не се свалят и остават в устата ви за постоянно. При подходящи грижи и редовни посещения при зъболекар могат издържат 10-15 години, а в някои случаи и до 20 години. Повече информация за трайността на различните видове фасети може да намерите – тук.

7. Каква е цената на порцелановите фасети?

Порцелановите фасети не са евтини, но като се има в предвид, че издържат до 20 години, трябва да подходите към тях, като към инвестиция. Средната цена е от 900 до 1500 лева на зъб. Добрата новина е, че не е необходимо да поставяте фасети на всички зъби. Може да поставите фасети само на няколко зъба, в зависимост от конкретните нужди и бюджет. Лошата новина е, че фасетите се считат козметична услуга и не се покриват от здравните осигуровки.

8. Въздействие върху кореновите канали

Преди да се стигне до поставянето на фасети, трябва да бъдат отстранени всички проблеми по зъбите, включително тези с кореновите канали. Обикновено при проблем с коренов канал, зъбът потъмнява и променя цвета си. Фасетите са много тънки, а с годините станаха и доста по-прозрачни. Ако в следствие на проблем с коренов канал някой зъб промени цвета си, това може да проличи и през фасетата.

Този проблем няма как да бъде избегнат на 100%, но ако имате нужда от някаква интервенция свързана с коренови канали е добре тя да бъде извършена, преди поставянето на фасетите.

9. Персонализация на фасетите

Порцелановите фасети са чудесен начин да подобрите усмивката си. Благодарение на тях може да промените формата, размера и цвета на зъбите. Разбира се най-важното е да поверите тази услуга на професионалисти, които знаят как да намерят точното решение за вашите нужди.

Когато фасетите не са персонализирани правилно може да се стигне до нежелани ефекти. Зъбите изглеждат прекалено големи или пък са твърде ярко бели. Фасетите трябва да бъдат персонализирани, така че да изглеждат и да се чувстват естествено в устата ви.

Повечето хора искат блестяща усмивка и избират най-белия нюанс, който им се предлага. Трябва обаче да се доверите и на естетичния стоматолог, който съобразява цвета на фасетите с много фактори, за да избере перфектния за вас цвят.

10. Специалисти по естетична дентална медицина

Поставянето на порцеланови фасети е процедура свързана с естетичната стоматология. Затова е много важно първо да намерите добър естетичен зъболекар. Ние от Дентална Клиника „Мегадент“ не правим компромиси с качеството. Затова при нас ще намерите добри професионалисти, които работят с най-съвременна техника. Всичко в клиниката е изпипано до последния детайл, за да може посещението при нас да се превърне в едно приятно изживяване.

Оценете ни

Leave a Reply