Поставяне на зъбни импланти - Какво да очакваме

Поставяне на зъбни импланти

Подготовка за поставяне на зъбни импланти

Подготовката за поставяне на зъбни импланти е сложен процес, който може да изисква участието на повече от един специалист. В зависимост от конкретния случай в тази стоматологична процедура може да участват лицево-челюстен хирург, пародонтолог, протезист, а в някои случаи дори и специалист по уши, нос и гърло.

Поставяне на зъбни импланти

Зъбните импланти изискват една или повече хирургични процедури, затова предварително трябва да са изпълнени следните неща:

 • Цялостен стоматологичен преглед – това включва рентгенови снимки на зъбите и 3D изображения, за да се направят необходимите модели на зъбите и челюстта.
 • Преглед на медицинското досие – уведомете зъболекаря за това какви болести имате и какви медикаменти приемате, включително лекарства и хранителни добавки давани без рецепта. При наличие на сърдечни заболявания или ортопедични импланти, зъболекаря може да предпише антибиотици преди операцията, за да се предотвратят възможни инфекции.
 • План за лечение – той е строго индивидуален и зависи от това, колко импланта трябва да бъдат поставени, състоянието на челюстната кост и съседните зъби.

За обезболяване при поставянето на имплантите е възможно да се приложи местна упойка, седация или пълна анестезия. Лекуващият зъболекар ще ви посъветва коя опция е най-добра. В зависимост от избора на упойка трябва да се съобрази какви храни и течности могат да се приемат преди операцията. В случай на седация или пълна анестезия трябва някой да ви откара до дома, където да си почивате активно до края на деня.

Какво да очаквате?

Процедурата по поставяне на зъбни импланти обикновено е амбулаторна операция, която протича на няколко етапа, с необходимото време за заздравяване между процедурите.

Поставянето на зъбни импланти включа следните стъпки:

  • Отстраняване на повредения зъб;
  • Подготовка на челюстната кост;
  • Присаждане на кост, ако е необходимо;
  • Поставяне на зъбен имплант (един или няколко едновременно);
  • Заздравяване и срастване на импланта с костта;
  • Поставяне на изкуствените зъби;

Целият процес от началото до края отнема от няколко дни до няколко месеца, като по-голяма част от времето е за заздравяване и срастване на импланта с челюстта.

Кога се налага присаждане на кост?

Ако челюстната кост не е достатъчно дебела или е твърде мека е необходимо да се пристъпи към присаждане на кост преди поставянето на зъбните импланти. Костната присадка ще създаде по-солидна основа за импланта и ще намали натиска върху костта по време на дъвкателно действие.

Опциите за костна присадка са два:

  • Естествена костна присадка от друга част на тялото;
  • Синтетична костна присадка – костен заместител, който подпомага растежа на нова кост.

Отнема няколко месеца, докато се образува достатъчно нова костна маса, която да поддържа зъбния имплант. Всичко зависи от състоянието на челюстната кост. В някои случаи е необходимо незначително присаждане на кост и то се прави едновременно с операцията по поставянето на импланта.

Поставяне на зъбни импланти

По време на операцията за поставяне на имплант оралния хирург прави разрез, с който се отваря венеца и се разкрива костта. Правят се отвори в костта, в които се поставя металната стойка за зъбния имплант. Щифтът ще служи като корен на зъба, затова трябва да се постави дълбоко в костта.

В този момент от процедурата празнината от липсващия зъб все още съществува, поради което може да се постави частична, временна протеза за по-добър естетичен вид. Добре е периодично тази протеза да се сваля за почистване и по време на сън.

Израстване на костта

След поставяне на металния имплант в челюстната кост, започва остеоинтеграцията (срастването на костта с импланта). По време на този процес челюстната кост се сраства с повърхността на зъбния имплант. Обикновено отнема няколко месеца, но резултатът е солидна основа, която ще държи новия изкуствен зъб, точно както корените правят с естествените зъби.

Поставяне на опора

След срастването на костта с импланта трябва да се постави опората (частта, към която в крайна сметка ще се прикрепи изкуствения зъб). Тази малка операция обикновено се извършва с местна упойка в амбулаторни условия. В нашата клиника тази процедура се извършва с високоенергиен лазер, без необходимост от упойка.

За да се постави опората трябва отново да се отвори венеца и да се разкрие зъбния имплант. След това венечната тъкан се затваря около опората, но не върху нея. Може и да си спестите тази процедура, ако решите подпората да се сложи още при поставянето на импланта. Тя обаче ще стърчи над линията на венеца и ще се вижда, когато отворите уста. За повечето хора подобен външен вид е неприемлив и те предпочитат опората да бъде поставена в отделна процедура. След поставяне на опората се изчаква 2 седмици да заздравеят венците и тогава може да се постави изкуствения зъб.

Избор на нови изкуствени зъби

След заздравяване на венците се взима отпечатък, по който след това ще се направи коронката (изкуствения зъб). Изкуственият зъб не може да се постави преди челюстната кост да стане достатъчно здрава, тъй като тя вече трябва да поддържа новия зъб.

Има две възможности за избор на изкуствен зъб – фиксиран и сменяем.

Сменяемият изкуствен зъб е монтиран върху метална рамка, която е прикрепена към опората на импланта, и щраква здраво на място. Може много лесно да се свали за ремонт или ежедневно почистване.

Фиксираният изкуствен зъб се завинтва или циментира трайно върху опората на импланта. Не може да се вади и да се почиства. Всяка коронка е прикрепена към отделен зъбен имплант. Имплантите обаче са толкова здрави, че няколко зъба могат да бъдат заменени с един имплант, ако са свързани в мост.

Извод

Както бе споменато по-горе поставянето на имплант е най-добрата и естетически издържана алтернатива, когато става въпрос за загуба на зъб.

В Спепциализирана Дентална клиника Бушкалова (Мегадент § МДЦ Естетика) работят доказани специалисти имплантолози и лицево-челюстни хирурзи. Разполагаме с една от най-модерните операционни в България, където могат да се правят операции под пълна анестезия. Клиниката се намира точно в центъра на България в красивата Стара Загора, така че пациенти от цялата страна могат да се възползват от нашите услуги. За цялостно възстановяване на усмивката имаме специални пакетни цени.

Ако искате да научите още за поставянето на импланти не се колебайте да се свържете с нас.  Можете да запазите час за първоначален преглед и изготвяне на лечебен план още сега!

Оценете ни

Оставете коментар

bg_BGBulgarian