Как правилно да почистваме зъбите с конец

Почистване на зъби с конец – Как да го правим правилно?

Четката за зъби не може да достигне някои зони, където зъбите се срещат с линията на венците! Затова за отлична орална хигиена се препоръчва почистване на зъби с конец!

Всеки знае, че зъбите трябва да се мият с четка и паста за зъби поне два пъти на ден. Устната хигиена обаче не може да бъде на топ ниво, ако не почиствате зъбите с конец. Конецът за зъби прониква между зъбите и около линията на венците по начин, по който косъмчетата на четката за зъби не могат. Той отстранява заседналата на труднодостъпни места храна, като по този начин намаля риска от образуване на кариеси и пулпит.

Повечето хора не знаят как правилно се почистват зъби с конец. Настоящата статия има за цел именно това – да ви научи на правилните техники за почистване на зъби с конец.

Правилен начин за почистване на зъби с конец

Какъв е правилният начин за почистване на зъби с конец?

На първо място трябва да знаете как правилно се държи конеца за зъби, и едва след това да преминете към почистването. Най-напред подгответе парче конец около 50 см и навийте по-голяма част от него около предните си пръсти. За почистването на всеки зъб трябва да има поне 5 см чист конец. Много е важно всеки зъб да бъде третиран с нов и чист участък от конеца.

Съществуват два основни вида конец за зъби – восъчен и невосъчен. Проучванията показват, че няма съществени разлики между тях и е въпрос на личен избор и чувство на комфорт кой от двата вида ще изберете. Ако обаче имате брекети, конецът с восък е по-добър избор, тъй като е по-малко вероятно да се заклещи или скъса, отколкото конец без восък.

Восъчен и невосъчен конец за зъби

Ето кои са стъпките за правилно почистване на зъби с конец:

1.Подгответе конеца – необходим ви е 50-60 см конец, който трябва да увиете добре около средните си пръсти, оставайки около 5-6 см чиста повърхност за почистване на всеки зъб. Не навивайте конеца прекалено здраво, за да не спрете кръвообращението на пръстите.

Подготовка на конеца за почистване на зъби

2. Стиснете с палец и показалец краищата на чистата част от конеца (тези 5-6 см), с които ще почиствате зъба. За всеки зъб трябва да осигурите нова чиста част, затова след почистването на всеки зъб трябва да развивате и навивате определена част от конеца.

Стиснете с палец и показалец конеца

3. Поставете конеца между зъбите – основната цел е да се достигне зоната, където всеки зъб среща линията на венците – място, до което четката за зъби не може да достигне. Може да започнете с централните резци и след това да се движите наляво или надясно. Преместете така пръстите си, че частта от конеца, с която ще обработвате зъба да бъде във формата на буквата „С“. Така се постига най-ефективно третиране на повърхността на зъбите.

Поставете конец между зъбите

4. Движете конеца нагоре надолу – това е етапа, в който се върши същинската работа. Търкайте конеца за зъби нагоре надолу няколко пъти от двете страни на триъгълната зона около венците, която се нарича папила. Повтаряйте това действие, докато се движите от зъб на зъб, като използвате чиста част от конеца за всеки зъб.

Движете конеца за зъби нагоре надолу

5. Бъдете нежни и внимателни – не забивайте и не притискайте конеца във венците си, защото това може да причини кървене. Имайте в предвид, че ако не почиствате често зъбите с конец, венците може да кървят дори и да го правите нежно. В повечето случаи, ако се придържате към правилната техника кървенето ще спре в рамките на седмица. Просто трябва да внимавате да не травмирате тъканта на венците и да не натискате прекалено силно или под грешен ъгъл.

Почиствайте зъбите с конец нежно и внимателно

6. След като приключите с почистването изплакнете устата с вода за уста или обикновена вода. По този начин ще прочистете още по-добре остатъците от плака и храна в пространствата между зъбите.

Изплакване на зъбите с вода или вода за уста

7. Помолете за помощ – ако следвате тези стъпки, но все още не сте сигурни дали почиствате зъбите правилно с конец, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Следващия път когато отивате на профилактичен преглед при вашия зъболекар, помолете го да ви покаже нагледно правилната техника за почистване на зъбите.

Ако имате нужда помолете зъболекар за помощ

Защо използването на конец за зъби е толкова важно?

Доброто орално здраве е много повече от красива, бяла усмивка. Оралното здраве е свързано със здравето на цялото тяло. Проблемите със зъбите и венците могат да доведат до други здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет, артрит, белодробни заболявания, инсулт и други.

Използването на конец е изключително важно, тъй като проучванията показват, че четките не достигат до най-труднодостъпните места между зъбите. Ако плаката там не се почиства, може да се стигне до развитие на кариес, пародонтоза или и двете.

Колко често трябва да се почистват зъбите с конец?

За поддържане на добра орална хигиена се препоръчва миене на зъбите поне два пъти на ден и почистване с конец поне веднъж на ден. Разбира се, ако имате храна заседнала между зъбите може да почиствате с конец и след всяко хранене.

Надяваме се тази статия да е била полезна за вас. Ако имате нужда от допълнителна информация и инструкции, не се колебайте да запазите час за преглед и консултация в Спепциализирана денталан клиника Бушкалова. Нашите специалисти ще ви покажат нагледно как правилно да почиствате зъбите с конец и да поддържате перфектна орална хигиена.

4.5/5 - (2 гласs)

Оставете коментар

bg_BGBulgarian