Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

Силанизация за предпазване от кариес при децата.

Иновативно решение за предпазване от кариеси при децата

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. В нашата клиника се радваме да срещаме родители, които се вълнуват да помогнат на своите деца да имат отлично дентално здраве и да поддържат красива и здрава усмивка. Много родители имат въпроси относно грижата за зъбите, особено за превенцията от кариес при деца. За да се случи това обаче е важно грижите да започнат от най-ранна възраст.

Зъболекарите казват, че ако успеем да възпитаме правилно отношение на детето към денталните процедури, ще му спестим много главоболия в бъдеще, защото превенцията е разковничето в грижата за зъбките. Кое обаче е наистина приоритет и на какво трябва да обърнем внимание, за да предпазим малчуганите от кариеси?

Има няколко основни неща, които е добре да знаем.

Кариесите могат да бъдат „заразни“.

Колкото и странно да звучи това е вярно. Кариесът е заразен, а бактерията, която го причинява се предава изключително лесно чрез слюнката. Така, когато целуваме детето по устата, пием или ядем с едни и същи прибори или просто опитваме храната му, за да не се опари, лесно можем да предадем виновника за кариес и да заразим своя малчуган. Препоръчително е след кърмене или приемане на бебешка храна, устата на детето да се изплаква.

Също така, ако в устата на детето има зъб с кариес, това може да навреди и на съседните зъбки.  Бибероните също не са за подценяване. Поддържайте ги винаги дезинфекцирани, за да не попаднат микроби в устната кухина.

Добре е да посещавате поне 2 пъти в годината своя зъболекар за профилактични прегледи и професионално почистване на зъбите, където денталните специалисти следят състоянието на зъбите ви и алармират при всеки появил се проблем. Водейки детето редовно на зъболекар създавате навик в него. Честотата на профилактичните прегледи се определя от степента на кариес риска.

Силанти – иновативен начин за превенция на кариес при деца.

Силанизирането на зъбите е иновативен метод разработен за защита на временните и постоянни детски зъби от развитието на кариес по дъвкателните повърхности.

При детските зъби фисурите по дъвкателните повърхности са дълбоки, все още слабо минерализирани и са едно от първите места, които се атакуват от кариес. Силанизирането като метод представлява покриването на дълбоките фисури със силант. Силантът е полимерен материал в течно състояние с голяма здравина и бива прозрачен или с цвят на зъба, а в някои случаи в състава му може да бъдат добавени и флуорни йони, които да ускорят процеса на минерализация.

Преди да се премине към процедурата по поставянето на силанта трябва щателно да се почистят фисурите и да се установи наличието единствено на дълбока фисура, но не и кариес.

Полезно е да знаете, че в устната кухина има зъби, които са труднодостъпни за почистване, като в резултат на това е много лесно да се натрупат микроби именно в дълбоките участъци на тези зъби. По този начин се образуват и кариесите при децата. Точно затова се препоръчва поставянето на силанти в ранна възраст – обикновено, след като поникнат премоларите и моларите ( пети и шести зъби).

Просто млечен зъб е, трябва ли кариесът наистина да бъде направен?

Да, трябва! Нелекуваният кариес ще става по-голям с времето и може да доведе до сериозни инфекции. Инфекциите на зъбите могат да се разпространят към меките тъкани на главата, лицето и шията и да доведат до болка и подуване. Лекуването на кариесите докато са малки е много по-безболезнено и бързо – когато станат по-големи се нуждаят от по-дълго лечение. Разваленият зъб трябва да се лекува винаги. Независимо дали е временен или постоянен. В противен случай наличието може да доведе до усложнения, които да засегнат зародиша на постоянния зъб. Обръщайте внимание и дали зъбите излизат правилно. Добре е специалист да следи за това и да прецени дали не трябва да се извади някой зъб, когато расте друг.

Важно ли е миенето на зъбите след всяко хранене?

Адекватната орална хигиена е от основно значение не само за здравето на зъбите и венците. Заболяванията на венците могат да доведат до поява на инфекция, възпаление и увреждане на тъканите. Според специалистите във Великобритания, зъбите следва да се мият два пъти дневно в продължение на две минути.  Важно е родителите да следят за правилната хигиена и да дават личен пример за  поддържане на устна хигиена.

В Мегадент посрещаме децата с много настроение и правим незабравимо и позитивно посещението при зъболекаря. Средата в клиниката е напълно защитена и са взети пълни епидемиологични мерки. Искаме децата да се насладят на едно различно дентално изживяване, което да възпита любов в тях към грижата за техните зъбки. Нашата мисия е превенция и създаване на полезни навици от най-ранна детска възраст в името на денталното здраве!

…Усмихни се, ние сме до теб!

Оценете ни

Оставете коментар