100 години Инър Уийл

Инър Уийл клуб Стара Загора – Берое отбеляза годишнината на международната организация с Национална пътуваща изложба „100 години Инър Уийл“

Национална изложба, посветена на 100-годишния юбилей на една от най-големите доброволни организации на жени в света –  Инър Уийл, бе открита навръх годишнината 10-ти Януари в центъра на Стара Загора. Гости на събитието бяха заместник-кметовете на Община Стара Загора – Милена Желева и Павлина Делчева, президентът на Ротари клуб Стара Загора-Берое и зам.-председател на Общински съвет Стара Загора Антон Тонев, президентът на Ротари клуб Стара Загора Петър Петров, председателят на Търговско-промишлена палата Стара Загора Олег Стоилов, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, приятели и съмишленици на клуба.

Честване на 100-годишнината от основаването на първия Инър Уийл клуб в Манчестър

Историята на Инър Уийл Клуб в международен план е разказана в 30 пана, 10 от които са посветени на историята на двете старозагорски организации Инър Уийл. Изложбата е разположена в южната част на парк „5-ти Октомври“ и ще бъде достъпна за всички жители и гости на града в продължение на две седмици.

Д-р Диана Бушкалова - Инър Уийл клуб Стара Загора - Берое

„Преди 100 години на 10 януари Маргарет Голдинг и още 27 дами, съпруги на ротарианци, създават първия Инър Уийл клуб в град Манчестър. Един век по-късно организацията се простира на 5 континента, обединява 120 000 жени от 100 държави и има представителство в ООН. Във връзка с емблематичната годишнина, ние дамите, инициирахме това събитие, което бе одобрено като Национална пътуваща изложба, под мотото „100 години Инър Уийл“. До края на годината тя ще пътува из цялата страна. Освен историята на организацията и откога съществува в България, на паната е представена и дейността на Инър Уийл клуб Стара Загора-Берое. Ние сме само на 6 години, но вече успяхме да реализираме много благотворителни каузи и инициативи в полза на нашата общност“сподели президентът на „Инър Уийл Стара Загора – Берое“ Диана Господинова, която е сред организаторите на инициативата.

„Преди 6 години с огромно желание създадохме Инър Уийл клуб Стара Загора – Берое. С течение на годините членовете на клуба постоянно се увеличават с дами, които искат да сътрудничат и да работят. Инър Уийл е една от най-големите доброволчески организации в света. Нас ни обединява работата с жени, с деца. По време на ковид пандемията реализирахме един проект „Усмихни се“ – предоставяйки безплатни дентални услуги на деца със специални потребности. Реализирахме и проект за безплатни гинекологични прегледи. Нашите доброволчески инициативи са насочени към това да си партнираме с други организации Инър Уийл в България и по света и с неправителствени организации в Стара Загора“заяви д-р Диана Бушкалова, паст президент на Инър Уийл клуб Стара Загора – Берое.

„Продължавайте да правите добрини, да се градите и да множите членовете си. Тази изложба е не случайно на централно място – в сърцето на Стара Загора. Трябва всички да видят как вашата организация работи на местно ниво, защото вие сте изключително дейни и обхващате цялата палитра от добри и безкористни начинания. 100 години е един огромен период от време, тази изложба връща лентата назад и ще покаже на хората един различен свят. Ние, като Община, ще ви помагаме винаги и с каквото можем. На добър час!“поздрави дамите Милена Желева, зам.-кмет на община Стара Загора.

Поздрав към дамите от Инър Уийл клуб Стара Загора-Берое отправи и Антон Тонев, президент на Ротари клуб Стара Загора-Берое и зам.-председател на Общински съвет-Стара Загора.

„Това, което правите е безценно, защото обществото има нужда да бъде запознато с всичките ви добри дела. Популяризирането на дейността на нашите клубове е много важна, за да присъединява все повече хора към каузите, които осъществяваме. Поздравявам ви, че идеята за този проект е излязла от вашия клуб, припозната е от Дистрикта и вече е осъществена. Това доказва, че вашият клуб работи много добре. Успешна изложба и много нови проекти“пожела още Антон Тонев.

Кратка история на Инър Уийл

Кратка история на Инър Уийл клубът

Началото на Инър Уийл е поставено в Манчестър, Великобритания на 10-ти Януари 1924 г., когато Госпожа Маргарет Голдинг председателства клуб, формиран от съпругите на Ротарианци. Тогава е избрано и името Inner Wheel (Вътрешен кръг), за да означи връзката с Rotary (Колелото на Ротари) с по-малък кръг, съдържащ се в него. Към 1967 г. клубове Инър Уийл се създават по целия свят и тогава е взето решение за сформиране на International Inner Wheel.

Първият Inner Wheel клуб в България е създаден на 7 юни 1997 г. в Пловдив с чартър президент г-жа Мая Чаушева. Първият български Дистрикт е записан в IW с номер 248. Той обединява 9 клуба – IW клуб Варна, IW клуб Видин, IW клуб Добрич, IW Казанлък, IW Пловдив, IW Стара Загора, IW Шумен, IW Ямбол, IW Хасково. От тогава до днес броят на клубовете в България нараства и вече наброява 27.

5/5 - (1 глас)

Оставете коментар

bg_BGBulgarian