Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

Инфектирал мъдрец - причини, лечение, превенция

Инфектиран мъдрец – Причини, симптоми и лечение

С течение на времето в устата на човек се случват много промени. Една от тези промени е появата на мъдреците, известни още като трети кътници. Те се намират в най-задната част на челюстта и са последните зъби, които поникват (обикновено в края на тийнейджърските години или в началото на двадесетте години). Мъдреците са полезни за дъвчене, когато са здрави и правилно позиционирани. Ако обаче нямат достатъчно място за растеж или са израснали на грешно място, могат да предизвикат много проблеми.

Поникване на мъдрец

Проблемните мъдреци могат да доведат до инфекция, наречена перикоронит, която се характеризира с възпаление или подуване на венечната тъкан около мъдреците. Данните показват, че около 80% от хората са засегнати от перикоронит, когато са на възраст от 20 до 29 години.

Какво причинява инфекция на мъдреца?

Какво причинява инфекцията на мъдреца

Перикоронитът може да се развие, когато мъдреците не са успели да проникнат или са проникнали частично през венеца. При това състояние често се образуват венечни джобчета, в които се натрупват частици храна и това се превръща в идеална среда за развитие на бактерии. Пространството между мъдреците и задната част на устата е трудно за четкане и почистване с конец, така че бактериите се развиват необезпокоявано.

Именно прекомерното развитие на бактериите е причината за инфекциите, които засягат мъдреците. Бактериите са отговорни за образуване на плаката, която пък от своя страна уврежда емайла на зъба и може да доведе до кариес.

Симптоми показващи инфекция на мъдреца

Треска – естествената реакция на организма при инфекция е повишаване на температурата, тъй като повишената температура може да убие или увреди бактериите, причиняващи инфекцията.

Втрисане – втрисането може да се появи самостоятелно или заедно с треската.

Болка в зъбите – всеки, който го е болял зъб, може да потвърди колко неприятно е това състояние. Болката може да бъде тъпа или остра и пулсираща. Във всеки случай зъбобола е сигурен знак за наличие на инфекция.

Болка в челюстта и лицето – болката в челюстта и лицето е индикация за ударен или инфектиран мъдрец.

Лош дъх – ако лошият дъх е постоянен, това е сигурен знак за инфектиран зъб или венец.

Чувствителност на зъбите – изпитването на изтръпваща болка при консумиране на студени и топли храни или течности е признак за оголване на дентина, което пък може да доведе до компрометиране на емайла.

Подути лимфни възли – лимфната система е част от кръвоносната и имунната система на тялото. При наличие на инфекция лимфните възли могат да станат твърди или да се подуят.

Болка и подуване на венците – инфекцията при мъдреците обикновено започва, когато бактерии навлязат в близката венечна тъкан. В резултат на това може да се стигне до зачервяване, подуване и болезненост при допир. Венците могат да се подуят и поради наличие на абцес, пълен с гной.

Кървящи венци – инфектираните венци кървят много лесно. Ако забележите кръв след хранене или миене на зъбите, значи може да имате инфекция в близост до мъдреца.

Каквато и да е причината, съмнението за наличие на инфекция означава, че трябва възможно най-бързо да посетите вашия зъболекар за преглед.

Лечение на инфектиран мъдрец

Лечение на инфектиран мъдрец

Инфекцията на мъдреца няма да изчезне от само себе си. Много е важно лечението да започне веднага, за да се предотврати усложнение. Какво е най-подходящото лечение, зависи от тежестта на инфекцията. Ето някои от възможните лечения:

Подобряване на оралната хигиена – ако инфекцията е в малка област и все още не се е разпространила, проблема може да се реши само с подобряване на оралната хигиена. Старателното четкане на зъбите и жабуренето с антибактериална вода на уста може да помогне за изчистване на инфекцията.

Лечение с антибиотици – при наличие на остра инфекция може да се наложи лечение с подходящ антибиотици. Могат да се предпишат и лекарства за облекчаване на болката.

Екстракция на мъдреца – ако болката и възпалението са много силни, може да се наложи хирургична интервенция и мъдреца да бъде изваден. Това обаче не бива да ви плаши, тъй като ваденето на мъдрец е една от най-често извършваните хирургични дентални процедури.

Как да предотвратим инфектирането на мъдреца?

Как да предотвратим инфектирането на мъдрец

Растежа на мъдреците не може да се предотврати, но има неща, които може да направите, за да избегнете техното инфектиране. Ето кои са те:

Четкайте зъбите поне 2 пъти дневно по минимум 2 минути. Особено внимание трябва да се обръща на най-вътрешните кътници – мъдреците.

Почиствайте зъбите с конец поне веднъж дневно, като отново е много важно да обръщате внимание на най-крайните редици от зъби.

Редовни посещения при зъболекар, поне 2 пъти годишно за профилактични прегледи и професионално почистване на зъбите.

Лошата орална хигиена и нередовното посещение на зъболекар може да доведе до множество орални проблеми, не само инфекции. Такива орални проблеми са възпаление на венците, проблеми с челюстта, затруднено дъвчене и др.

В Специализирана дентална клиника Бушкалова разполагаме със съвременна медицинска апаратура и специалисти във всички сфери на денталната медицина. В клиниката работят доказани орални хирурзи с дългогодишен опит в лицето на д-р Диан Шарланов и д-р Мартин Трифонов.
За профилактичен преглед, професионално почистване на зъбите, възпаление на мъдрец или някакъв друг стоматологичен проблем – при нас сте в сигурни ръце.

4.7/5 - (3 rating)

Оставете коментар