База за практическо обучение на специализанти по детска дентална медицина към Медицински университет – Пловдив

Безплатна силанизация при деца

Силанти – Неделима част от профилактиката на зъбния кариес

Защо децата има нужда от силанти?

Силантите са профилактични покрития,поставящи се на дъвкателните постоянни зъби и имащи за цел да предотвратят образуването на кариозни лезии (кариеси). Най-често се силанизират първите постоянни молари (шестите зъби). Те пробиват много рано в устата на детето – едва на 6-годишна възраст. Нямат предшественик млечен зъб и минерализацията им продължава още 1- 2 години след техния пробив.

Рискът от кариес на тези зъби е голям.Силанизирането ( поставянето на силанти) е бърза и приятна манипулация. Децата я приемат с желание.Зъбите се почистват ( с професионална четка и паста), поставя се силанта (той се разлива по дъвкателната повърхност), и се полимеризира (втърдява чрез светване с лампа)Силанти - профилактика на кариесПроцедурата е напълно безболезнена и безопасна, а ползите са огромни.Силантите запечатват дъвкателната повърхност на зъбите и пречат там да се натрупват плака и микроорганизми и да се задържат хранителни остатъци.Подпомагат спонтанното почистване на дъвкателната зъбна повърхност от слюнката.Силантите отделят флуорни йони предотвратяващи развитието  на кариес.Силантите са неделима част от профилактиката на зъбния кариес, а профилактиката е най-доброто лечение.

текст : Дентално студио “Мегадент”                                                                                   д-р Диана Бушкалова и д-р Нели Караколева

Оценете ни
Предишна публикация

Следваща публикация

Оставете коментар