Д-Р ДИАНА БУШКАЛОВА: „ЗА МЕН ПРОФЕСИЯТА Е МИСИЯ“

-Д-р Бушкалова, бихте ли ни запознали с историята на практиката Ви?

-През 1992 година създадохме с моя съпруг един от първите частни зъболекарски кабинети, тогава и Първа частна зъботехническа лаборатория за целия регион. Това беше в едно по-далечно време. Развивахме се нестандартно и с бързи темпове, внедрявахме нови технологии и реализирахме продукт, непознат на създаващия се тогава пазар на стоматологични и зъботехнически  услуги. Имаше и моменти на застой. Водещо в работата ми  е било да бъдем нови, да бъдем различни, да бъдем максимално приложими и полезни! Възприемала съм професията си не просто като някаква работа. Много качества трябва да има лекарят по дентална медицина – освен знания,  той трябва да е организатор на своята дейност, да умее да я структурира, да се квалифицира професионално и максимално да го приложи! Да може да предложи най-доброто и подходящо решение на пациента! Денталната медицина днес се развива с изключителни темпове на базата на  нови концепции в резултат на научни достижения Затова в  момента, когато професионалистът спре да се развива, той вече е изостанал.
Днес студиото има обща амбулатория за първична дентална помощ, специализирана детска практика и зъботехническа лаборатория, в която управител е моят съдружник – Иван Палийски. Така прилагаме успешно различни иновативни технологии в полза на пациентите.
Залагам много на екипната работа и считам, че само с общ „отбор“ от компетентни професионалисти се достигат високи цели и се постигат добри резултати.

-Важна ли е профилактиката?

-Профилактиката е първичната – недопускане на кариес особено при децата и подрастващите. Първата ми специализация е детска дентална медицина и считам, че в децата трябва да се инвестира и да се заложи на превенция. Да ги изградим като  позитивни, добре обучени, грижещи се за здравето си бъдещи пациенти. Важна е ролята на родителите – правилно хранене, създаване на здравни навици, недопускане и преодоляване на страхове.
Вторичната профилактика е свързана с недопускане на усложнения при вече възникнало заболяване. Това означава навременно лечение и възстановяване.

-Какви дентални услуги предлагате?

-Залагаме  на  модерно лечение и естетично възстановяване, отговарящо на всички съвременни критерии и изисквания. Новост е лазерната стоматология и избелване на зъбите. Прилага се терапия  и хирургия с ербиум /воден/ лазер, изработваме керамични фасети и циркониеви корони по CAD CAM  технология. Работим в областта на парадонтологията, проблемите с венците, областта на детската дентална медицина, предлагаме ортодонтия и имплантология в последнита година. Предлагаме тъй наречената „пълна промяна“, с възстановяване на младия и красив вид на съзъбието.
Въвели сме мониторинг за общото и дентално здравно състояние на пациентите, информирано съгласие,  лечебен и финансов план, за да се знае какви рискове и отговорности поемаме взаимно. При големи конструкции предлагаме договор за изпълнение на поръчка, така се подсигуряват и двете страни.
Едно от любопитните неща за малките пациенти при нас е детският зъболекарски стол с атрактивна фигура на  заек, за да помогнем на малкия пациент да се отпусне и да се чувства добре.

-Виждам в приемната Ви награда от Асоциацията на денталните мениджъри в България за Съвременна дентална практика с успешен мениджмънт  за 2011 година и Специална награда Обещано – Изпълнено за 2011 година! Какво точно означава това?

-Тези награди са ми много скъпи. Те са свързани с успешната ми работа по подобряване организацията на работа в денталната практика и внедряване на нови технологии, непрестанно усъвършенстване в професионален план. С мен работят млади хора, които обучавам и имам удоволствието да виждам как се развиват. Ние първи започнахме работа с дентален асистент, освен с медицинска сестра.Това е нещо, което е важно и тепърва ще се развива.
Да инвестираш днес в хора и технологии е трудно , но това е пътят на успеха в професията, а тя е важна част от моя живот!

Източник

Оценете ни
Следваща публикация

Оставете коментар

bg_BGBulgarian