Детски зъболекар Стара Загора

Безплатното поставяне на силанти на първите постоянни молари при деца спестява :

 

Поставяне на силанти на постоянни молари при децаБезплатното поставяне на силанти на първите постоянни молари при деца спестява :

–         страдания на детето, които се свързват с правенето на пломби

–         време и пари на родителите

За повече информация Дентално студио МЕГАДЕНТ

тел.: 0886 12 89 89

Защо постоянните дъвкателни зъби се нуждаят от специална  защита ?

Първите постоянни зъби, които пробиват са първите кътници – шестите зъби.Те пробиват зад последните временни детски кътници.Постоянните зъби пробиват с  по-ниска здравина / минерализация / на емайла си. В устата емайла / узрява / и до две години след пробива достига до своята максимална твърдост.Фисурите на дъвкателните зъби с най- различна анатомична форма и дълбочина и често са много тесни.Понякога емайла в тях /узрява/ много по- бавно през тези две години.

От друга страна е невъзможно натрупаната в тях зъбна плака / колонии  от бактерии / да бъде премахната с четка и паста за зъби.Бактериите образуват киселини, които образуват кариеси.Именно поради това, че пробиват първи  и най- рано се излагат на агресивните фактори в устатата  и поради анатомичните особености шестите зъби най- рано образуват кариес. Ако той не се лекува навреме се развиват усложнения и накрая се стига до изваждането им.

Какво представляват денталните силанти?

Силантите са дентални материали, които се поставят в дълбоките ямки и вдлъбнатини  / фисури/ на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък , гладък и твърд  защитен слой.

Защо се поставят силанти?

Кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е най – чест в сравнение с  кариеса , който се  развива на другите зъбни повърхности.Силантите предпазват дъвкателните повърхности от развитието на зъбен кариес , като образуват гладка и твърда бариера между зъбите  и бактериите на зъбната плака.Освен това силантите спират разрастването на вече появилите се кариеси.

Оценете ни
Предишна публикация

Следваща публикация

Оставете коментар

bg_BGBulgarian