Профилактика на зъбния кариес при деца.

Профилактика на зъбния кариес при деца

Профилактика на зъбния кариес

  • Орална хигиена – Миенето на устата на детето започва още в кърмаческия период с различни средства и способи създадени за наи-малките.С появата на първото зъбче устната хигиена се осъществява сутрин след закуска и вечер преди лягане.Има техники и средства за всеки възрастов период на детето – информирайте се за тях.
  • Контрол на въглехидратното хранене – НЕ давайте на Вашето дете ненужни и вредни сладки неща.Не подслаждайте прекомерно храните и напитките на детето.Най- Вредни за зъбките са лепкавите въглехидратни храни (близалки, сладки, вафли ), а също и соковете от кутия, газираните напитки, компотите.
  • Фруорна и реминерализираща терапии – Попитайте вашият стоматолог за конкретния случай.Внимавайте с употребата на минерална вода, повечето на пазара са с прекомерно високо съдържание на флуор.
  • Поставяне на силанти – Средства запечатващи вдлъбнатините на дъвкателните зъби – временни и постоянни.Предпазващи ги от натрупване на плака и хранителни остатъци, спомагащи почистването и адекватната им минерализация, а от там и ефективна профилактика на зъбния кариес.
  • Контролни прегледи –  В детска възраст кариеса и неговите усложнения (пулпит, периодонтит ) протичат с по-бързи темпове. Водете Вашето дете на стоматолог на всеки 6 месеца.

 

текст : Дентално студио  “Мегадент”

д-р Диана Бушкалова и д-р Нели Караколева

Оценете ни
Предишна публикация

Следваща публикация

bg_BGBulgarian