Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

8 причини да заведем детето на зъболекар

Кога да посетим детски зъболекар – 8 случая, в които това е наложително

Грижата за оралното здраве на детето трябва да започне от възможно най-ранна възраст. Приучаването към навици за орална хигиена е от решаващо значение за дългосрочното здраве и външния вид на усмивката. Друг изключително важен фактор за здрави зъби и красива усмивка са редовните посещения на детски зъболекар.

Профилактичните прегледи са ключови за оралното здраве и ранното откриване на дентални проблеми. В някои случаи се налагат и извънредни посещения при детския зъболекар. В настоящата статия ще разгледаме осем причини, които ясно показват, че децата трябва да посетят зъболекар възможно най-скоро.

Кога е наложително да заведем детето на зъболекар

Зъбобол

При зъбобол трябва да заведете детето на зъболекар

Независимо от възрастта на пациента, зъбоболът е най-ясният знак, че трябва да се посети зъболекар. Професионалният дентален преглед е най-добрият (и често единствен) начин да се определи източника на болката. Зъбоболът е индикатор, че детето може да има кариес, счупен зъб или някакъв друг дентален проблем. Ситуацията само ще се усложни, ако не се потърси лекарска помощ. В случай на силна болка, детето трябва веднага да се заведе на спешен детски зъболекар.

Чувствителни зъби

Чувствителни зъби - един от признаците да посетите зъболекар.

Ако детето изпитва неприятни усещания, когато яде топла или студена храна (например сладолед или топла супа), то най-вероятно става въпрос за чувствителни зъби. Чувствителните зъби пък често са признак за наличие на кариес.В такива ситуации трябва да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро, за да се установи какво причинява чувствителността на зъбите и при наличие на кариес да започне неговото своевременно лечение.

Петна по зъбите или обезцветени зъби

Петната по зъбите и тяхното пожълтяване се получава, когато грижите за оралната хигиена не са достатъчни. Четкането на зъбите два пъти на ден и почистването с конец веднъж дневно е задължително, за да се предотврати пожълтяване на млечните зъбки. Ако зъбчето се оцвети в сив, кафяв или черен цвят, най-вероятно става дума за кариес. В този случай бързата професионална помощ е много важна, тъй като гниенето на зъба може да прогресира много бързо. Обезцветяването на зъбите също е признак за стоматологичен проблем и не бива да се подценява.

Бели петна по зъбите

Появата на бели петна по зъбите също е индикация за стоматологичен проблем. Обикновено причина за белите петна е излагането на зъбките на прекомерни нива на флуорид. Те обаче може да са свързани и с увреден емайл или да бъдат ранен признак за поява на кариес.

Подуване и кървене на венците

Подуване и кървене на венците при деца

Възпаленията и инфекциите обикновено са основната причина за подуване и кървене на венците при децата. Натрупването на плака дразни венците и може да доведе до гингивит или загуба на постоянни зъби. Нелекуваното възпаление на венците води до повишен риск от пародонтоза в бъдеще.

Постоянен лош дъх

Лош дъх при деца

Яденето на определени храни или сухотата в устата може да причини временно лош дъх.Постоянният лош дъх обаче е сериозна причина за безпокойство. Това е един от ранните признаци за кариес, гингивит или заболяване на венците.

Челюстите щракат при дъвчене

Ако челюстта на детето издава странен пукащ звук или щрака по време на дъвчене, това може да е признак за разместване на челюстта или заболяване на темпоромандибуларната става (TMJ disorder). Неправилното подравняване на челюстта и проблемите със захапката (дълбока или плитка захапка) могат да причинят дискомфорт, проблеми с говора, затруднено дъвчене и кариес. За отстраняване на този проблем детския зъболекар може да препоръча ортодонтско лечение.

Смучат устните си

Смучене на присти - лош навик, който вреди на зъбите

Някои деца развиват вреден навик да си смучат устните, като поставят долната устна между горните и долните зъби и я смучат. Този лош навик може да окаже негативно влияние върху здравето на зъбите. Притискането на езика и смучене на палеца също могат да доведат до неправилна захапка. Ако са налице подобни вредни навици, е добре да се потърси професионална лекарска помощ.

Детска стоматология в нашата клиника

В Специализирана дентална клиника Бушкалова работят специалисти по детска стоматология, за които работата с малките пациенти е призвание. Разполагаме с модерна база и съвременно оборудване съчетани с висока експертиза. В клиниката извършваме лечение на кариес с високоенергиен дентален лазер и правим консултации с родители, за това как да поддържат добра орална хигиена на своите деца.

Ако вашето дете има някой от изброените по-горе проблеми или просто искате да научите повече за оралната хигиена, свържете се с нас за да си запазите час за преглед или консултация.

Първия профилактичен преглед трябва да бъде направен след като детето навърши 2 години и от този момент профилактичните прегледи се извършват на всеки 6 месеца. Когато детето вече е лекувано и това лечение е приключило, профилактичните прегледи се извършват на всеки 4 месеца.

5/5 - (1 глас)

Оставете коментар