Университетска база за специализация към Медицински Университет – Пловдив

Кога трябва да започнем да учим детето на орална хигиена

Как да научим детето на добра орална хигиена

Обучението по орална хигиена трябва да започне навреме

Започването на обучение и практикуване на добра орална хигиена понякога е доста трудна задача, особено ако детето се съпротивлява. Добрата новина е, че ние от Специализирана Дентална клиника Бушкалова имаме достатъчно богат експертен опит не само по отношение лечението на детски зъбки, но и по отношение обучение и консултации на родители, когато става въпрос за оралната хигиена на техните деца. С правилна стратегия и настояване от страна родителя, детето ще развие рутина, която в последствие ще го направи отговорен човек към денталната хигиена и денталното здраве.

В настоящата статия ще поговорим за:

Кога трябва да започнат да се мият зъбките на бебето?
Основни правила за миене на детските зъбки.
Полезни съвети как да научите детето да практикува добра орална хигиена.

Кога трябва да започнат да се мият зъбките на бебето?

Добрата дентална хигиена трябва да започне, когато детето е още бебе. След като бебето се нахрани, независимо дали става въпрос за кърма или адаптирано мляко, венците му трябва да бъдат забърсани с влажна кърпичка. Разбира се на този ранен етап детето няма как да се обучава в каквото и да било, но практикувайки добра орална хигиена, вие навлизате в една рутина и поставяте основите за по-нататъшното обучение.

Когато бебето започне да яде твърда храна и започнат да му никнат зъбки може да използвате четка за зъби, която се поставя на пръста. Тези четки са изработени от гума, имат много мек косъм и обикновено се поставят на показалеца. Внимателно търкайте с четката по линията на венците и около никнещите зъби на вашето бебе.

Може да започнете да миете зъбите на бебето, когато първото зъбче поникне напълно. Може да миете зъбките по два пъти на ден, като количеството паста за зъби не трябва да е повече от оризово зърно.

Основни правила за миене на детските зъбки

След като поникнат всички зъбки, е време да замените гумената четка за пръст с четка за зъби като вашата. Много е важно да изберете правилната четка за вашето дете. На пазара има много четки за зъби с детски размери. Четката трябва да е с мек косъм, за да осигури на детето комфорт и мекота. Четките с твърд косъм могат да предизвикат дразнене в устата на малкото дете и да го разубедят да си мие зъбите.

На този етап количеството използвана паста за зъби може да се увеличи от оризово на грахово зърно. Добре е пастата да бъде флуоридна, тъй като флуоридът е важен за децата. Този минерал укрепва емайла и се отлага в постоянните зъби, което ги прави по-устойчиви на кариес. Все пак имайте едно наум, защото прекалено големите количества флуорид могат да доведат до флуороза. Използвайте само препоръчаното количество паста и ще предпазите детето от нежелани последствия.

Когато за първи път учите детето как да си мие зъбите, препоръчваме вие да ги миете вместо него. На този етап децата още не знаят как да държат правилно четката. Нямат достатъчно сръчност или двигателни умения, за да премахнат ефективно плаката.

Когато миете зъбите на детето застанете зад него и дръжте четката за зъби по удобен начин. Попитайте детето как се чувства. Ако го боли, спрете и се уверете, че венците не са раздразнени. Мийте зъбите на вашето малко дете по два пъти на ден. Когато зъбките започнат да се докосват, може да започнете да почиствате зъбките с конец веднъж дневно. Докато четкате зъбите и почиствате с конеца, обяснявайте на детето какво правите, за да почне то да разбира цялата концепция. Когато детето стане на 2-3 годинки може да започнат първите опити за самостоятелно миене на зъбите. Разбира се това трябва да става под ваш контрол и ваши последващи действия, когато детето пропусне за измие някоя област. Това ще помогне на децата да развият известна независимост и да се научат на правилната техника.

Полезни съвети как да научите детето да практикува добра устна хигиена

От възможно най-ранна възраст трябва да научите детето колко важно е оралното здраве и какво трябва да прави, за да го постигне. Не сте сигурни от къде да започнете? Представяме ви 8 полезни съвета, които ще помогнат да научите детето на добра орална хигиена:

  1. Оставете детето само да мие зъбите си, но задължително под ваше наблюдение, поне докато навърши 7-8 години. Добре е децата да мият зъбите си пред огледало, защото по този начин могат да наблюдават какво правят и да изчистят и подобрят техниката си на миене.
  2. Засичайте времето! Ефективното миене на зъбите предполага то да се извършва минимум две минути. Има специални пясъчни часовници, предназначени за тази цел
  3. Мийте си заедно зъбите. Покажете на детето как се четка правилно чак до задните кътници и по линията на венците.
  4. Обяснете на детето какво ще се случи, ако не си измие зъбите. Обяснете им как се образува кариеса при децата, какво представляват кариесите и защо трябва да се предпазваме от тях. Не ги плашете и не използвайте термини като „болка“ и „нараняване“, когато говорите за зъболекаря. Вместо това обяснете защо устната хигиена е толкова важна, като използвате подходящите за деца положителни термини.
  5. Освен да си миете зъбите пред детето, почиствайте ги и с конец. Обикновено децата придобиват сръчност да си почистват зъбите с конец около 10 годишна възраст. Затова е много важно да им показвате как се прави, докато започнат самостоятелно почистване с конец.
  6. Купувайте забавни четки за зъби с детска тематика и вкусни пасти за зъби. Това ще накара децата да се вълнуват повече от оралната хигиена. Нашата препоръка е да използвате паста за зъби с флуорид, защото този минерал е много важен за децата.
  7. Редовно посещавайте детски зъболекар за профилактични прегледи. В нашата клиника специалист ще прегледа внимателно зъбите и венците на детето или ще ви каже дали детето си мие правилно зъбите. Провеждаме мотивационни и обучителни курсове на различни теми свързани с оралната хигиена.
  8. Направете миенето на зъбите забавно за децата. Дори и да следвате всички положителни съвети, ако самото преживяване е стресиращо за детето, то няма да иска да го прави. Може да използвате подходящи песнички, да си миете зъбите цялото семейство и да превърнете целия процес в нещо като игра. Може да използвате и специални книжки, които имат за цел да успокоят и предразположат децата преди посещението при зъболекар. Подходящи заглавия са: „Ново зъбче имам аз“, „Макси при зъболекаря“, „Чук и пук“ и др. Това със сигурност ще възбуди интереса на детето, а когато децата се забавляват, те научават нещата много по-лесно и бързо.

Следвайте нашия Блог, за да получавате още интересни и полезни съвети. Добрите практики по орална хигиена и разговорите за орално здраве от ранна възраст ще насърчат децата да развият отлични навици, които могат да останат за цял живот. Ако търсите доби специалисти по детска дентална медицина или искате персонализирани насоки, които ще помогнат на детето да поддържа блестяща усмивка, може да се насочите към доказаните професионалисти в Специализирана Дентална клиника Бушкалова.

Оценете ни

Оставете коментар