Бебешки зъби - как да полагаме грижа за тях

Бебешки зъбки – Полезни съвети как да се грижим за тях

Знаете ли, че детските зъбки се развиват още по време на бременността?

Това означава, че отговорността на всяка бъдеща майка започва още докато детето е в утробата й.

Ето няколко ценни препоръки за бременни жени, които ще спомогнат децата им да имат здрави зъби:

Грижа за изграждащите се зъби на плода по време на бременност.

 1. Разнообразно хранене, без прием на газирани напитки и сладки храни;
 2. Консумиране само на филтрирана чешмяна вода – много е важно бременните жени да НЕ консумират минерална или трапезна вода, защото това повишава риска от флуороза на млечните зъбки. При флуорозата се образуват тъмни кафяви петна по зъбите и се повишава риска от кариес;
 3. Повишено внимание при прием на медикаменти и хранителни добавки – бременните жени трябва задължително да се консултират с лекар при необходимост от такъв прием. Много видове лекарства влияят негативни на правилното изграждане на структурата на млечните зъби, затова освен консултация с общопрактикуващ доктор или гинеколог, е добре да се направи консултация и със стоматолог.
 4. Да се прекрати употребата на алкохол и цигари.

След раждането

След раждането грижата за млечните зъбки започва още преди те да са поникнали. Не се препоръчва да се подслажда биберона с мед. След като бебето започне да се захранва с пюрета, грижата за оралната хигиена става още по-голяма. Майката трябва да изплаква устата на детето с вода, след всяко хранене с пюре и да обтрива венците с марля.

Как правилно се почиства устата на детето

Преди и след поникване на млечните зъби, устата на детето трябва да се почиства след всяко хранене или поне два пъти на ден.

 1. Детето трябва да се постави в удобна позиция. Родителят трябва да вижда добре вътре в устата на детето.
 2. Преди да поникнат зъбките, се използва чиста марля или мека кърпа, която родителя поставя върху пръста си. Марлята се потапя леко във вода, така че да е влажна, но не и мокра. След това с внимателни движения се обтриват венците на детето.
 3. Когато зъбките на детето започнат да никнат, може да се използва малка четка за зъби. Главата на четката се поставя под ъгъл спрямо редицата от зъби и срещу линията на венците. Четка се внимателно с леки кръгови движения. Четкането напред и назад може да нарани венците и зъбите. Четка се и от двете страни на зъбите – отвътре и отвън (от розово към бяло – от венец към зъб).
 4. Накрая трябва да се изчетка и езика на детето с четката.
 5. След поникването на първото зъбче може да се използва паста с флуорид. За деца под 3 годишна възраст количеството паста трябва да е колкото оризово зърно. За деца над 3 годишна възраст може да се ползва количество колкото грахово зърно. Тези количества паста са безопасни, ако детето поглъща пастата за зъби.
 6. Родителите трябва да започнат да учат децата си, как да си мият зъбите още от 2 годишна възраст. До навършване на 10-та година всяко дете трябва вече само да си мие зъбите. Един добър трик за приучаване, е когато родителя мие зъбите си пред детето.

Детето трябва да има хранителен режим и да се избягват непредвидими хранения и консумиране на напитки, съдържащи захар. Всеки път, когато детето яде или пие нещо, в рамките на 20 минути, захарта в него се превръща в киселина.

Бебешки зъбки - Как да ги предпазим от кариес:

 1. Шишенцето се използва само по време на хранене. Не го използвайте като залъгалка.
 2. Не оставяйте бебето в леглото с шишенце за хранене.
 3. Ако бебето заспи, докато суче, извадете гърдата от устата му.
 4. След поникване на първото зъбче, избягвайте нощното хранене.
 5. Отбийте бебето от шишенцето за хранене до навършване на 1 година.
 6. След навършване на 1 година, детето може да пие вода по всяко време на деня. Не му давайте обаче други неща за пиене, освен по време на хранене.

Предпазване на бебешките зъби от кариес.

Първият профилактичен преглед на малкото дете трябва да се направи, след като то навърши 2 години. Преди това при необходимост се прави консултация с родителите под формата на разговор в обстановка различна от лечебна, без присъствие на бебето.

Наранявания на зъбите, устата и лигавицата

Много родители изпадат в ненужна паника, когато бебето им падне и се удари в областта на устата. Трябва да знаете, че подобни наранявания често са съпроводени с обилно кървене, тъй като устата и лигавицата на малките деца е много силно кръвоснабдена.

Много е важно родителя да запази спокойствие, да спре кървенето и да успокои детето. Едва след спиране на кървенето, устата на бебето трябва да бъде огледана за евентуални наранявания. Бебетата рядко си нараняват зъбчетата при падане, но дори и да е налице наръфване или отчупване на част от зъбчето, не е необходимо да се посещава стоматологичен кабинет. Дори и да има счупено зъбче, стоматологични процедури могат да се правят едва след като детето навърши 2 години. През това време бебето може да се храни нормално и със счупено зъбче.

Оценете ни

Оставете коментар

bg_BGBulgarian