Интервю ТВ Стара Загора Диана Бушкалова

Д-р Диана Бушкалова: „При липса на добра орална хигиена може да се стигне до загуба на зъби!“

В предаването „Зона Здраве“ по ТВ Стара Загора д-р Диана Бушкалова даде обширно интервю на тема „Орална хигиена “.

С водещата Ваня Лозанова бяха обсъдени множество правила и препоръки за подобряване здравето на устната кухина и съвети за навременна стоматологична помощ, която би ни спестила много неприятности в бъдеще.

Професионално почистване на зъбите в Специализирана Дентална клиника Бушкалова

Вижте цялото видео от интервюто с д-р Диана Бушкалова:

Ето някои от основните акценти в интервюто:

Какво представлява пародонтозата? Какво поведение трябва да има всеки човек отговорен към денталното си здраве?

Пародонталните заболявания (най-известното от които е пародонтозата) представляват нарушения на нормалното здраве на зъбодържащия апарат – венците, костта, а оттам. Тези заболявания са много разпространени, особено с напредване на възрастта. Наличието на все повече захари в храните и стреса от модерния начин на живот водят до промяна в състава на слюнката. При недобра устна хигиена това води до появата на плака, която след това става на зъбен камък. Непочистването на зъбния камък води до отлагането му във венечните джобове, а от там може да се стигне до възпаления и загуба на зъби. За съжаление много малко се говори за тези заболявания. Хората си мислят, че миенето на зъбите с паста и почистването с конец е достатъчно, но за съжаление това не е така.

Колко е важно да се лечението и профилактиката на пародонталните заболявания?

В нашата клиника винаги започваме с цялостен преглед на устната кухина. След първичния преглед се прави пълен статус на пародонталното състояние. Това означава да се види къде има възпаление, каква е дълбочината на джобовете, има ли в дълбочина в джоба зъбен камък. Най-твърдият зъбен камък се намира в джобчето, а той е най-коварен. Ако прегледа се направи коректно и е разгърне цялостното състояние на пациента, той вече знае какво трябва да направи – да отдели време, сили ресурс (времеви, финансов) и да направи нещо за себе си Да сложи себе си като приоритет и денталното си здраве. Разбира се, ако пациента има някакъв спешен проблем, той се решава с приоритет. След това обаче веднага се пристъпва към орална хигиена, защото без хигиена всички последващи действия за безсмислени. Устата е едно от местата в тялото, където има най-много микроорганизми.

Какво включва оралната хигиента?

Ние сме разграничили хигиента на специални пакети, в зависимост от състоянието на пациента. Може един човек да има повече надвенечен зъбен камък. Тогава пристъпваме към почистване на надвенечния зъбен камък и зъбните структури. Това се прави в специално оборудван кабинет по хигиена с последно поколение швейцарски апарат. Пациента излиза свеж и доволен, като накрая има и лек ефект на избелване. Към този пакет може да се включи и едно освежаващо избелване, което отнема само 10-15 минути. При пациенти с възпаления и тотално занемарена устна хигиена, се налага дълбоко почистване на джобовете, което в някои случаи се извършва и под упойка. Това се извършва със специален инструментариум и кюрети. Възстановяването тук отнема няколко дни. Често задържането на зъбен камък под венеца се дължи на стари конструкции, ортодонтски аномалии или на вредни навици.

Обратима ли е пародонтозата?

От гингивит, където имаме само възпаление на венеца, до тежки пародонтодотии, където имаме загуба на кост има голяма разлика. В някои случаи процесите наистина са необратими, но всичко зависи от конкретния случай и професионалната експертиза на лекуващия доктор. При наличие на много голямо увреждане, за да спасим зъба, трябва да се направи открит кюретаж. При него се правят разрези и джобовете се почистват старателно с помощта на кюрети и ултразвук. За стерилизация на обработваната повърхност използваме високоенергиен Er:Yag лазер, който ускорява заздравителните процеси и прави цялата процедура по-малко болезнена. Ако нищо не може да се направи по спасяването на зъба се пристъпва към екстракция. В зависимост от това колко зъби са извадени, възможните решения са поставяне на импланти, протези или възстановителна мостова конструкция.

Това ли е едно от най-неглижираните състояния от страна на пациентите?

За мен хигиената и пародонталните заболявания са нещо на което не се обръща внимание в дълбочина. Хигиената трябва да се извършва сутрин и вечер, като включва измиване на зъбите с подходяща паста. Четката също е от съществено значение. Добре е тя да бъде ултразвукова или електрическа. Новите четки дори имат софтуер, който показва на телефона, дали правилно си миеш зъбите. Трябва да се ползват и помощни средства интрадентални четки, конец за почистване, вода за уста и др.

До какви усложнения може да доведе липсата на правилна и пълноценна орална хигиена?

Заболяванията по зъбите и венците дават отражение на костната система, на ставите, на сърцето, на дробовете. Много алергични заболявания също са на основата на микроорганизмите, които се развиват в устата.

Какви други проблеми могат да възникнат, когато става въпрос за устна хигиена?

Много често при младите хора има т.н. ювенилен пародонтит. Защото при младите хора и деца слюнката става по-вискозна, а това е предпоставка за отлагане на зъбен камък и пародонтални заболявания. Много е важно децата да бъдат научени на правилни хигиенни навици още от най-ранна възраст. Тук основна роля имат родителите. В клиниката правим мотивация с родители, на която го обучаваме как правилно да се прави хигиена. При възрастните пациенти, при които се поставят импланти, мостове, фасети и протези оралната хигиена също трябва да бъде на много високо ниво.

От всичко казано до тук можем ли да заключим, че компромиси с устната хигиена на бива да бъдат правени?

Разбира се! Човек, когато става въпрос за зъбното му здраве, трябва да си каже – Да аз съм най-важен, аз заслужавам да имам хубава усмивка, аз заслужавам като говоря с хората устата ми да не мирише лошо. Защото нека си го кажем право устите на много хора миришат и ние се притесняваме да им го кажем. Устата няма как да не мирише, след като в нея се развиват микроорганизни и не се вземат необходимите мерки. Такъв човек няма да се чувства комфортно в общуването. Всички искаме да сме красиви, признати, зачетени и да бъдем щастливи. Как да сме щастливи, ако не можем да се усмихнем щастливо с една хубава усмивка?

Кажете няколко финални думи на нашите зрители, като разбира се си запазваме правото отново да разговаряме заедно.

Нашата основна мисия е да дадем най-доброто на пациента. Най-доброто като услуга и най-доброто като отношение. Да правим всичко с много любов. В клиниката направихме специализирана дейност със специалисти от различните сфери. Да работиш с човек отдел се само на една специалност е привилегия за пациента. Условията създадени в клиниката са такива, че човек да не се стресира, а да се чувства значим. Искаме човек като дойде да разбере, че е много важен за нас, че ние ще дадем най-доброто и ще го направим с любов. Разбира се ние не сме идеални, със сигурност има неща за надграждане и го правим всеки ден. Друго, което искам да добавя е, че в специалност Детска дентална медицина, от няколко месеца сме база на Пловдивския университет. Ще можем да приемаме в клиниката млади хора, които да специализират. Целта ни е да акредитираме още специалности, така че да създадем възможности хората, които искат да специализират да го правят и да има повече специалисти.

Оценете ни

Оставете коментар

bg_BGBulgarian