Ортодонтско лечение

Много често пациентите задават въпроси “Защо имам такава деформация?”, “Как се е получила?”, “Какво може да се направи?” Отговорите са различни, но често са свързани с ортодонтски проблеми. Когато зъбите са изкривени, те са по-трудни за почистване и водят до увеличен риск от заболяване на венците. Когато зъбите са неправилно подредени и има неправилно съотношение, тогава се нарушава оклузията и има проблеми със захапката. Това може да наруши нормалната функция на отхапване и дъвчене. При наличие на неправилно натоварване на зъбите, може да се увреди пародонта и това да доведе до преждевременна загуба на зъби.

Ортодонтията е начин да имате правилно подредени зъби и очарователна усмивка. Подредените зъби могат да се почистват добре, което намалява риска от кариес и възпаление на венците. Ние Ви предлагаме различни начини за подреждане на Вашите зъби и постигане на красива усмивка.

Снемаеми апарати – шини

Подходящи са за деца между 7 и 10 годишна възраст, когато има активна смяна на млечни с постоянни зъби.
Изработват се индивидуално за всяко дете, съобразно неговата деформация. Шините са от пластмаса, в различни цветове и с разнообразни илюстрации.

Брекети

Брекетите са малки пластинки, които се залепват върху зъбите. Те са добре познат начин за изправяне на зъбите и чрез тях се лекуват голяма част от ортодонтските проблеми. Залепват се от външната или вътрешна страна на зъбите.

Съществуват различни видове брекети

  • Метални брекети. Едни от най-популярните. Те са изключително здрави. Изработват се от различни сплави, могат да бъдат златни или сребърни.
  • Естетични брекети. Те са по-малко забележими, защото са прозрачни и се сливат с цвета на зъбите. Не се оцветяват и не потъмняват с времето. Могат да са бели или пък напълно прозрачни – керамични, сапфирени и фиброгласни.
  • Полуестетични брекети. При тях горната част е керамична и почти незабележима за останалите, а долната – метална. Това ги прави да изглеждат оптически по-малки от другите видове метални брекети.
  • Лингвални брекети. Поставят се от вътрешната страна на зъбите и са напълно невидими за околните. Обикновено са метални. При тях естетиката е много добра, но почистването им става много трудно.

Какво трябва да знаете?

  • Корекциите на ортодонтски деформации и аномалии са възможни във всяка възраст.
  • Детските снемаеми апаратчета – шини, се приемат без страх и нежелание.
  • При лечение с брекети пациентът трябва да нарязва на парчета преди консумация всички твърди храни (ябълки, моркови, препечени филии, шоколад); не се дъвчат дъвки, както и ядки (лешници, бадеми), семки и пуканки.
  • Самите брекети създават дискомфорт, който е преодолим. Пациентите свикват лесно с новия релеф на зъбите, а също така и как да ги почистват правилно.
  • Шините Invisalign са алтернатива на брекетите. Те изправят зъбите по комфортен и невидим начин.
  • Ортодонтското лечение може да се прилага във всички възрасти. То е начин да направим Вашата усмивка красива.

Invisalign – невидимите шини

Бондингът