Протезиране

Липсата на зъби особено в по-млада възраст води не само до нарушаване на функцията на дъвкателния апарат, но и до неприятни естетични недостатъци. От най-дълбока древност до днес човечеството, в частност стоматологичната наука, са се стремили да решат по различни начини този проблем.

Днес пациентите имат избор, който в зaвисимост от цената им, дава различно качество в здравината и естетиката на съответната конструкция: обвивни корони от метал и различни естетични инкрустации – пластмаса, глазиозити, керамика. Това са така популярните корони и мостове – избор от страна на стоматолога по показания за конкретния случай и избор от страна на пациента на качество и цена в зависимост от възможностите и необходимостта.

По-деликатни са възстановяванията на частични неограничени дефекти и цялостна липса на зъби. В тези случаи се изработват снемаеми конструкции, така наречените протези. Те могат да бъдат изработени от пластмаса с куки в най-обикновения и популярен вариант. По-модерни, по-лесни за адаптация са летите протези (моделно лети протези) със стави и ключалки. Тези сложни миниатюрни прикрепващи елементи са дискретни и здрави. Тяхната технологична изработка е специална и по-скъпа.