Стартира поставянето на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8-год. възраст

Стартира програмата за силанизация на детските зъби за деца от 5 до 8-годишна възраст. Инициативата е включена в Националната програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст (2015 – 2020 г.) и представлява безплатно силанизиране на първите четири постоянни кътника, които поникват около шестата година на детето. Силанизацията е стоматологична процедура и представлява запълване и запечатване на браздичките, ямките, фисурите на дъвкателните зъби, за да ги предпази от плака и развитие на кариес.

Кътните зъби, поникващи около шестата година са основни за дъвкателната функция, престояват най-дълго в устата на човек, затова и грижите за тях са специални. В момента на поникването те най-много се увреждат, защото:

  • минералите, които изграждат защитната стена на зъба са все още 50% от необходимото количество, нужно за здравината на зъба;
  • повърхностите им са силно набраздени, лесно задържат хранителен налеп и трудно се почистват;
  • промяната на дневния режим в предучилищна подготовка / първи клас, води до умора и често отказ от вечерно миене на зъбите.

Процесът на силанизиране е абсолютно безболезнен, няма нарушаване на целостта на зъбната тъкан. Зъба се почиства с четчица и гел от хранителните остатъци. Поставеният в браздичките течлив материал (силант) се втвърдява чрез синята светлина на специална лампа.

Материалът престоява около година върху зъба, време достатъчно за пълната минерализация на зъбната повърхност. Това е най-успешната профилактика за предпазване на детските зъби от развитие на кариес.

От 26 октомври до 26 ноември 2015 г. в дентално студио “Мегадент” безплатно ще се „запечатват” по 4 кътника на деца от 5 до 8-год. възраст.

Необходимо е предварително запазване на час на посочените контакти:

042 / 60 12 59; 042 / 97 89 10; 0886 12 89 89

Повече за кампанията можете да прочетете на http://www.oralnaprofilaktika.bg/